Συνάντηση Προέδρου ΔΗΣΥ με Διευθυντή Ευρ. Θεμάτων Γερμανικού ΥΠΕΞ

26 Ιούν 2017

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού είχε συνάντηση στο Βερολίνο με τον κ. Martin Kotthaus, Διευθυντή Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα και διήρκεσε πέραν της μιας ώρας.

Κυρίαρχο θέμα ήταν το κυπριακό και ιδιαίτερα οι πτυχές της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και ο ρόλος που η ΕΕ μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε πως δεν νοείται ευρωπαϊκή χώρα με ξένους εγγυητές, με μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικό στρατό. Θέση, η οποία βρήκε κατανόηση από πλευράς του Γερμανού αξιωματούχου, ο οποίος με τη σειρά του εξέφρασε τη θέση της Γερμανικής Κυβέρνησης, ότι δεν νοείται ένα σύγχρονο κράτος, μέλος της ΕΕ, να υπόκειται σε Εγγυήσεις τρίτων κρατών.

Παράλληλα ο κ. Kotthaus σημείωσε πως η ΕΕ έχει ρόλο να διαδραματίσει και στα θέματα Ασφάλειας, τα οποία θέματα εκ των πραγμάτων αφορούν και την ίδια την ΕΕ από την στιγμή που αυτά αφορούν ένα κράτος – μέλος της.

Κοινή ήταν η προσέγγιση επίσης, ότι μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού θα είναι προς όφελος, όχι μόνο των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής αλλά και της ΕΕ ευρύτερα.