Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμπιστεύτηκε και εμπιστεύεται την Κύπρο

14 Σεπ 2017

Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων για Κυπριακό και Οικονομία.   


-  Ο ΠτΔ έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις μετά από το Κρανς Μοντανά ότι η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ που αφορούν το Κυπριακό και εντός του πλαισίου του κ. Γκουτέρες. Με μια προϋπόθεση  όμως: Ότι και η άλλη πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει εντός των παραμέτρων και του πλαισίου Γκουτέρες και ότι θα προετοιμαστεί κατάλληλα αυτή η νέα προσπάθεια

-  Η Κύπρος είναι εκτός μνημονίου, με την πλήρη εμπιστοσύνη της ΕΚΤ που ήταν ένα από τα τρία μέλη της Τρόικας. Εμπιστεύτηκαν ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να σταθεί στα πόδια της και δεν έκαναν λάθος, είμαστε εκτός μνημονίου με τους μεγαλύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ερ.: Είχατε συνάντηση με τον βρετανό Ύπατο Αρμοστή. Υπάρχει κάτι νεότερο από την Μεγάλη Βρετανία σχετικά με το Κυπριακό;

Απάντηση: Είχαμε μια ακόμα παραγωγική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανασκοπήσαμε την σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό, όπως και την χθεσινή τοποθέτηση του ΟΗΕ,  ότι αναμένει από τις πλευρές να τοποθετηθούν όσον αφορά τις σκέψεις τους για την επόμενη μέρα για το Κυπριακό. Είναι πάρα πολύ σημαντικές οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν τόσο με τον ΠτΔ όσο με τον κ. Ακκιντζί. Γνωρίζουμε την θέση της δικής μας πλευράς που δηλώθηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι η Ε/κ πλευρά είναι πανέτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ και το πλαίσιο Γκουτέρες. Παραμένει να δούμε και αν η άλλη πλευρά θα μείνει εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες από την στιγμή που μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά, η Τουρκική πλευρά μίλησε για σχέδιο Β και σχέδιο Γ και για λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε ο κ. Ακκιντζί φαίνεται από τις συναντήσεις στα κατεχόμενα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να έχει συναντήσεις με τον ΠτΔ πριν το Φλεβάρη ενόψει των Προεδρικών εκλογών. Επίσης δήλωσε ότι θα έδιδε ώθηση σε μια νέα διαδικασία εάν προηγηθεί μια συνάντηση των Πρωθυπουργών…

Απάντηση: Κοιτάξτε, οι φήμες, οι δηλώσεις και οι πληροφορίες που έχετε αναφέρει επιβεβαιώνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Επιβεβαιώνουν το ότι υπήρξε και υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους της δικής μας πλευράς. Αλλά υπάρχουν υπεκφυγές από την άλλη πλευρά.

Πώς θα προχωρήσει το Κυπριακό όταν ο κ. Ακκιντζί λέει ότι δεν πρόκειται να συναντήσω τον Ε/κ διαπραγματευτή, αυτόν που ηγείται της Ε/κ κοινότητας που είναι ταυτόχρονα και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά μόνο τον Μάρτιο του 2018;

Θέλω να πιστεύω πως δεν θα είναι αυτή θέση της Τ/κ πλευράς και θέλω να πιστεύω πως θα διαψευστούν οι οποιεσδήποτε πληροφορίες ότι η τουρκική πλευρά παραμένει ακόμη στο σχέδιο Β και Γ. Δηλαδή για λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Ερώτηση: Από την στιγμή που εμείς δεν δώσαμε δείγματα γραφής ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσει η διαδικασία απ’ εκεί που σταμάτησε, ενόψει εκλογών, γιατί ο κ. Ακκιντζί να παίζει το παιχνίδι του οποιουδήποτε εντός της ε/κ πλευράς;

Απάντηση: Ο ΠτΔ έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις μετά από το Κρανς Μοντανά ότι η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ που αφορούν το Κυπριακό και εντός του πλαισίου του κ. Γκουτέρες. Με μια προϋπόθεση  όμως: Ότι και η άλλη πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει εντός των παραμέτρων και του πλαισίου Γκουτέρες και ότι θα προετοιμαστεί κατάλληλα αυτή η νέα προσπάθεια για να μην απογοητεύσουμε ακόμα μία φορά τον Κυπριακό λαό.

Ερώτηση: Ο κ. Νικόλας  Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η λύση για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων είναι η ίδρυση μιας «Κακής Τράπεζας». Έκανε και λόγο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…

Απάντηση: Είπε ο Νικόλας ότι δεν μας εμπιστεύεται η ΕΚΤ και είμαστε η μόνη χώρα μαζί με την Ελλάδα που η ΕΚΤ δεν αγοράζει ομόλογα. Ξέρετε με τον Νικόλα στα θέματα οικονομία είχαμε μια άριστη συνεργασία και δεν θα την ξεχάσω και επειδή γνωρίζω ότι γνωρίζει τα της οικονομίας και είχε και καλές θέσεις, (οπόταν) θα του υπενθυμίσω πράγματα που γνώριζε και γνωρίζει ότι:

η ΕΚΤ δεν αγοράζει ομολόγα στην πρωτογενή αγορά. Έχει ένα πρόγραμμα η ΕΚΤ ότι  όταν υπήρχε η οικονομική κρίση και όταν χώρες αντιμετώπιζαν προβλήματα στην έκδοση νέων κρατικών ομολόγων, να αγοράζει από την δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης για να λειτουργεί (εξισορροπητικά) αυτή η κίνηση και να μειώνει την εκτόξευση των  spread των κρατικών ομολόγων. Ούτως ώστε να διευκολύνονται οι χώρες όταν εκδίδουν νέα ομόλογα στην πρωτογενή αγορά να τα εκδίδουν με χαμηλότερο επιτόκιο.

Να το μιλήσω με γλώσσα πεζή. Αυτή η πολιτική της ΕΚΤ ήταν για να αγοράζει από την δευτερογενή αγορά ούτως ώστε όταν θα δανείζονταν επιπρόσθετα οι χώρες το επιτόκιο που θα πλήρωναν να ήταν χαμηλότερο.

Όντως για την Κύπρο και οι κανονισμοί της ΕΚΤ έλεγαν από τότε ότι μια χώρα για να δικαιούται να μπει σε αυτό το πρόγραμμα πρέπει να είναι σε επενδυτική βαθμίδα ή να είναι εντός προγράμματος στήριξης.

Η Κύπρος είναι εκτός προγράμματος (μνημονίου), με την πλήρη εμπιστοσύνη της ΕΚΤ που ήταν ένα από τα τρία μέλη της Τρόικας. Εμπιστεύτηκαν ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να σταθεί στα πόδια της και δεν έκαναν λάθος, είμαστε εκτός μνημονίου με τους μεγαλύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσον αφορά τις αξιολογήσεις, τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχείς αναβαθμίσεις όμως υπολειπόμαστε μια βαθμίδα για να μπούμε στην επενδυτική. Άρα είμαστε εκτός προγράμματος και δεν έχουμε ακόμη πετύχει την επενδυτική βαθμίδα, άρα δεν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το πρόγραμμα (σ.σ. το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ από την δευτερογενή αγορά) της ΕΚΤ.

Είναι ένα πρόγραμμα όμως, που θεωρώ ότι έπρεπε να γνωρίζει ή γνωρίζει ο φίλτατος Νικόλας, το οποίο η Κύπρος δεν το χρειάζεται. Γιατί δεν το χρειάζεται η Κύπρος;  Τον περασμένο Ιούνιο εκδώσαμε ομόλογα για 800 εκατομμύρια. Βρέθηκαν επενδυτές για να αγοράσουν κυπριακά ομόλογα, μέχρι 4 δισεκατομμύρια. Η πρώτη εμπιστοσύνη των αγορών προς την κυπριακή οικονομία. Και με τι επιτόκιο; Με επιτόκιο 2,75%, το χαμηλότερο επιτόκιο που δανείστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυση της. Αυτό και αν είναι η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Προσέξτε, δεν θα αναφέρω το 4,65% επιτόκιο με το οποίο μας δάνεισαν οι φίλοι μας οι Ρώσοι, με ευνοϊκότατους όρους όταν δεν μας δάνειζε κανένας το 2012. Θα αναφέρω το ελκυστικό επιτόκιο του ΔΝΤ. Ξέρετε μέσα στους δανειστές μας είναι και το ΔΝΤ. Τι ποσοστό πληρώνουμε στα δάνεια του ταμείου; 3,15% και οι αγορές μας δάνεισαν 2,75%. Πρόκειται για τα καλύτερα πιστοποιητικά με σφραγίδα των αγορών αλλά και της εμπιστοσύνης, που και η ΕΚΤ και οι θεσμοί και οι αγορές δείχνουν για την κυπριακή οικονομία.

Ερχόμαστε τώρα, λέει ο Νικόλας να κάνουμε κακές τράπεζες και δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι θα πάνε τα κακά δάνεια από την τράπεζα, θα ονοματίσουμε μια άλλη κακή, και ξοφλήθηκαν τα χρέη μας. Μακάρι να ήταν έτσι. Να υπήρχαν αυτές οι μαγικές συνταγές και να μεταφέρεις το δάνειο από την καλή τράπεζα σε μια κακή τράπεζα και τελειώνουν τα βάσανα του κόσμου και εξοφλούνται τα δάνεια του κόσμου.

Ίσως χρειαστεί. Ίσως κάποιες τράπεζες σε κάποιο μελλοντικό χρονικό διάστημα, να δημιουργήσουν τέτοια σχήματα για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Αυτό όμως μπορεί να προξενήσει και την ανάγκη να χρειαστούν οι τράπεζες επιπρόσθετα κεφάλαια. Γιατί θα μεταφέρουν αυτά τα κακά δάνεια με κόστος.

Όμως ένα να γνωρίζουμε και με ειλικρίνεια να λέμε του κόσμου, ένα δάνειο που έχουμε στην οποιαδήποτε τράπεζα, είτε το δάνειο πωληθεί είτε μεταφερθεί σε μια κακή τράπεζα, είτε ακόμη και η τράπεζα να το διαγράψει στα βιβλία της 100 – 100%, ο οποιοσδήποτε δανειολήπτης θα συνεχίσει δυστυχώς να χρωστάει το ίδιο ποσό με τις ίδιες επιβαρύνσεις, τα ίδια επιτόκια, χωρίς να διαφοροποιείται. Άρα αν θα δημιουργηθούν σε κάποιο χρονικό διάστημα κάποιες κακές τράπεζες ή κακή τράπεζα για να μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν θα υπάρχει δυστυχώς καμία αλλαγή όσον αφορά τις υποχρεώσεις του δανειολήπτη. Αυτή είναι η ωμη πραγματικότητα.

Άλλα πρέπει να κοιτάξουμε και υπάρχουν, το πώς μπορούμε με ειδικά προγράμματα σε ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών, π.χ οικιστικά δάνεια, σε συγκεκριμένες ομάδες, αφού εξεταστούν και μετά βεβαιότητας διαπιστωθεί ότι είναι στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο στήριξης. Μόνο μέσα από αυτά  τα προγράμματα και τις πολιτικές μπορεί να δοθεί μια – κάποια ελάφρυνση.

Ένα θα πω, αυτά που άκουσα το πρωί, θα φέρουν σε δυσχερέστερη θέση τον δανειολήπτη. Το να πουληθούν δάνεια είτε να μεταφερθούν σε κακές τράπεζες πιο δύσκολη θα γίνει ενδεχόμενα η ζωή των δανειοληπτών. Τι θέλουμε; Το κράτος πάλι, δια μέσου των φορολογουμένων να βάλει λεφτά για να βοηθήσουμε ξανά τις τράπεζες;       

Ερ.: ο κ. Χούρικαν σε μια συνέντευξη του είπε μην δαιμονοποιείτε τον όρο κακές τράπεζες…

Απάντηση: Μα δεν τον δαιμονοποίησα. Είπα ότι σε κάποιο στάδιο μπορεί οι τράπεζες για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους να καταλήξουν στην δημιουργία ενός σχήματος της καλής και της τράπεζας που θα διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όμως για αυτό θα μπορεί οι τράπεζες να χρειαστούν να νέα κεφάλαια χωρίς να αλλοιώνεται η κατάσταση του δανειολήπτη. Δηλαδή, τόσο απλά, αν ένα δάνειο φύγει από τον Συνεργατισμό ή από την Τράπεζα Κύπρου ή την Ελληνική και θα πάει σε μια άλλη τράπεζα, η λεγόμενη κακή ή τράπεζα που θα έχει τα μη εξυπηρετούμενα, τι νομίζουμε; Ότι θα αλλάξουν οι συμβάσεις του δανειολήπτη; Με τις ίδιες συμβάσεις θα πάει το δάνειο. Με τις ίδιες υποχρεώσεις .