Πρόταση παράτασης αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών

15 Σεπ 2017

Δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου


 

Σε συνεργασία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών μαζί με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και μέσα από μια κατανόηση και συνεργασία εντός της Επιτροπής Οικονομικών, ψηφίστηκε ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αφορά φορολογίες, όπου οι πολίτες, οι φορολογούμενοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους την ώρα που προβλεπόταν από τις κείμενες νομοθεσίες.

Δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από την νομοθεσία, να μπορέσουν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου να πλήρωναν τους καθυστερημένους φόρους, είτε στον Φόρο Εισοδήματος είτε στο ΦΠΑ, είτε Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα, Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών, Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας, Φόρο Κληρονομιάς και Χαρτόσημα.

Επειδή σε αυτό το διάστημα, ήταν και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, που είναι περίοδοι που οι πολίτες έχουν τις διακοπές τους, γίναμε δέκτες παράκλησης εκ μέρους των πολιτών αλλά και οργανωμένων συνόλων, αν υπάρχει η δυνατότητα η καταληκτική ημερομηνία, 3 του Οκτώβρη να παραταθεί.

Εμάς μας προβλημάτισε και προέβηκα και σε μια γραπτή δήλωση πριν μερικές μέρες και θέλω να επαναλάβω. Την Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών θα θέσω το θέμα στους συναδέλφους και πιστεύω πως θα κατανοήσουμε όλοι και πάλι όλοι μαζί, όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών αλλά και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα, να καταθέσουμε στην επόμενη ολομέλεια της Βουλής, πρόταση νόμου που θα δίνει την ευχέρεια στους οφειλέτες στον Φόρο Εισοδήματος να μπορούν να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους και να υποβάλλουν τα σχετικά παραστατικά μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη.

Δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αλλάζει η ημερομηνία. Δηλώνω την πρόθεση μας να το συζητήσουμε την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών και ευελπιστώ ότι η κατανόηση και η συνεργασία που επιδείχτηκε τους προηγούμενους μήνες θα συνεχιστεί για να δοθεί η παράταση μέχρι της 15 Δεκεμβρίου 2017.