Ευκαιρία για τους πολίτες που έχουν οφειλές για 7 φορολογίες

26 Σεπ 2017

Δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά τις Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος.

Χαιρετίζουμε το καλό κλίμα στην επιτροπή οικονομικών για να δοθεί παράταση και πιστεύω την Παρασκευή αυτή θα είναι η απόφαση της Βουλής, για τους φορολογούμενους, για διευθέτηση των εκκρεμοτήτων τους.

Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει καθαρό στην κοινωνία. Μιλάμε για επτά φορολογίες:

  • Φόρος Εισοδήματος,
  • ΦΠΑ,
  • Φόρος Κεφαλαιουχικών κερδών,
  • Φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας,
  • Τέλη Κτηματολογίου,
  • Χαρτόσημα,
  • Φόρος Κληρονομιάς

Ο κύπριος φορολογούμενος, είτε ως άτομο είτε ως εταιρείες εάν είχαν οποιασδήποτε φορολογικές εκκρεμότητες μέχρι το έτος 2015 και σε αυτά γνωρίζουν οι φορολογούμενοι ότι τους επιβάλλονται επιβαρύνσεις και πρόστιμα, που κάποιες φορές διπλασιάζουν το ποσό που οφείλουν, θα έχουν την δυνατότητα, πέραν τις 3 του Οκτώβρη που λήγει η προθεσμία, με την καταληκτική ημερομηνία που θα αποφασίσει την Παρασκευή η Βουλή, να επωφεληθούν, να απαλλαγούν, σχεδόν από όλα τα ποσά των επιβαρύνσεων και των τόκων εάν μπορέσουν να ξοφλήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Κάτι που οι πολίτες ίσως να μην είναι ενημερωμένοι. Στο γραφείο του Εφόρου υπάρχουν γύρω στις 150 χιλιάδες κύπριοι φορολογούμενοι που χρωστούν από ένα μέχρι 1000 ευρώ. Αυτά τα ποσά μπορεί να έχουν διπλασιαστεί από επιβαρύνσεις. Εάν επωφεληθούν αυτής της πρωτοβουλίας μας, της πρωτοβουλίας της Βουλής, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, θα απαλλαγούν από όλα τα προστίματα και τις επιβαρύνσεις, μέχρι το 95%. Είναι ευκαιρία να πληροφορηθεί ο κόσμος.

Είναι και μια απάντηση σε κάποιους που λένε ότι οι παρατάσσεις δήθεν θα δοθούν για τους έχοντες και κατέχοντες. Οι μόνοι που έχουν διευθετήσει με βάση αυτή την πολιτική, κάπου στις 2 χιλιάδες που απευθύνθηκαν στον φόρο, ο μέσος όρος των διευθετήσεων τους ήταν 30 χιλιάδες οφειλές στον φόρο εισοδήματος.

Είναι κρίμα και έχουμε ευθύνη στο ότι δεν ενημερώθηκε ο πολίτης και μιλούμε για τους μη προνομιούχους πολίτες και είναι κρίμα να μην επωφεληθούν για να γλυτώσουν τα πρόστιμα και τις επιβαρύνσεις. Είναι για αυτούς που εμείς επιμένουμε ότι πρέπει και θα δοθεί παράταση.