Στο επίκεντρο της συνάντησης, οι πρόσφατες εκλογές στην Γερμανία

26 Σεπ 2017

Δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με την συνάντηση με τον Γερμανό Πρέσβη.

Ολοκληρώσαμε την συνάντηση μας με τον νέο Γερμανό Πρέσβη στην Κύπρο. Πέραν από το καλωσόρισμα, δεν μπορούσε να μην ήταν στο επίκεντρο της συζήτηση μας, οι πρόσφατες εκλογές στην Γερμανία.

Ένα αποτέλεσμα που για εμάς στην Κύπρο δείχνει ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολος ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας. Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, οι ευρωτουρκικές θέσεις δεν προβλέπεται να βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον. Είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν κάνουμε αναλύσεις για το κυπριακό.

Επανέλαβα στον Γερμανό Πρέσβη, την εκφρασθείσα πολλάκις δημόσια και κατ ιδίαν στον Γ.Γ.  θέση του Προέδρου Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής κοινότητας, για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, με βάση τις παραμέτρους των Η.Ε. και το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως και το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εφαρμογής και εποπτείας της λύσης.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ερ. Σχετικά με τις Γερμανικές Εκλογές και την άνοδο των ακροδεξιών, είναι αρκετοί που πιστεύουν η Γερμανία αλλά και πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απομακρύνονται από την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχολιάσατε αυτό με τον Γερμανό Πρέσβη;

Ο εκάστοτε πρέσβης μιας χώρας, δεν καθορίζει την πολιτική είτε στα ευρωπαϊκά ζητήματα είτε στα άλλα. Άρα, δεν ήμουνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας που συναντήθηκα για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα.

Σίγουρα αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την Ευρώπη. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με σωστές πολιτικές, διότι βλέπουμε από μέσα από τα αποτελέσματα των εκλογών, να δυναμώνουν ακραία στοιχεία. Είναι μια προειδοποίηση, ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους να αλλάξει. Διαφορετικά αυτά τα κινήματα θα δημιουργούνται και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουν.   

Ερ. Για το κυπριακό. Υπάρχουν δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι αυξάνετε η ροή  παραχώρησης της λεγόμενης υπηκοότητας σε τούρκους έποικους. Υπάρχει μια αίσθηση ότι στα κατεχόμενα προχωρούν σε τουρκοποίηση.

Είναι μια πραγματικότητα δυστυχώς, όποτε υπάρχει στασιμότητα στο κυπριακό, δημιουργούνται και νέα τετελεσμένα. Εμείς προσπαθήσαμε να σπάσει το αδιέξοδο, να επαναρχίσει ο διάλογος αλλά δεν εξαρτάται μόνο από μας. Στο ταγκό χρειάζονται δύο για να χορέψουν. Όμως παρατηρούνται καταστάσεις που μας ανησυχούν ως Δημοκρατικό Συναγερμό. Η επιβολή φόρων κατανάλωσης σε τρόφιμα και άλλα υλικά προς τους εγκλωβισμένους μας. Οι πολιτογραφήσεις εποίκων.

Γι αυτό ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την ίδρυση του, είναι για αυτούς τους λόγους που έχει ως ύψιστη εθνική προτεραιότητα την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σε αυτή την πολιτική παραμένουμε πιστοί. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς.

Δυστυχώς άλλα λένε οι τουρκοκυπριακές αρχές και το παράνομο καθεστώς και άλλα πράττουν. Αντί για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, παίρνονται αποφάσεις που δηλητηριάζουν ακόμη περισσότερο το κλίμα.