Τις τελευταίες ώρες διαδραματίζονται σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή μας, ως προς τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας

09 Οκτ 2017

Δήλωση Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για κυπριακό και εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή


Είναι φυσικό ότι η προτεραιότητα ήταν και παραμένει το εθνικό θέμα. Είναι φυσιολογικό να ασχολούμαστε καθημερινά όλες οι πολιτικές δυνάμεις για αυτό.

Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως για να έχουμε μια σωστή λύση του κυπριακού, σημαντικό παράγοντα παίζουν και οι διεθνείς εξελίξεις αλλά και τα γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι και για αυτά που ως κυπριακή πολιτική ηγεσία πρέπει να μελετούμε και να λαμβάνουμε υπόψη.

Τις τελευταίες ώρες διαδραματίζονται σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή μας, ως προς τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας και την απόφαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης να σταματήσει την εξέταση έκδοση βίζας σε τούρκους επιχειρηματίες, πολίτες και φοιτητές.

Αυτό είναι μια πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη που πρέπει να μελετηθεί, δεν μπορούμε εμείς -και να είμαστε συνετοί- να μπούμε σε αυτά τα ζητήματα που αφορούν τις ΗΠΑ και μια μεγάλη χώρα όπως την Τουρκία. Όμως είναι θέματα που ως πολιτική ηγεσία μπορούμε και πρέπει να μελετούμε, να εξετάζουμε, όπως επίσης και το τι συμβαίνει στην Συρία και τα γεωπολιτικά συμφέροντα.

Μόνο μέσα από μια σοβαρή ανάλυση του τι συμβαίνει αυτή την εποχή στην περιοχή μας, θα μπορέσουμε με οδηγό την σύνεση και την σωφροσύνη, να κοιτάξουμε τα επόμενα προσεκτικά μας βήματα.