«Σχολικές Μονάδες / Κυψέλες πολιτισμού και αθλητικής παιδείας»

10 Οκτ 2017

Χαιρετισμός Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σε εκδήλωση της Επαρχιακής Γραμματείας ΔΗ.ΣΥ. Πάφου.

Φίλε Υπουργέ της Παιδείας και του Πολιτισμού,

Φίλες και φίλοι,

Η αποψινή εκδήλωση της Επαρχιακής Γραμματείας του Δημοκρατικού Συναγερμού Πάφου αγγίζει την ευρεία έννοια της μόρφωσης όπως την κατανοούσαν και οι αρχαίοι Έλληνες.

Ο αυριανός πολίτης έχει ανάγκη τα εφόδια της εξειδικευμένης μόρφωσης που αποτελούν επένδυση στο μέλλον της χώρας.

Εντοπίζοντας την ανάγκη για αποκατάσταση της σχολικής κοινότητας μέσα στη κοινωνία και σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει ξεκινήσει και υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό, μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο σχολείο.

Ποιοτικές αλλαγές που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση των αναλυτικών προγραμμάτων και κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του ενιαίου λυκείου. Εισαγωγή νέου, αδιάβλητου και αξιοκρατικού συστήματος διορισμών των εκπαιδευτικών και υιοθέτηση νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων που βελτιώνουν την καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Φίλες και φίλοι,

Διαχρονικά ο Κύπριος επένδυε στη μόρφωση των παιδιών του. Το σχολείο, δεν ήταν ποτέ μόνο ένας μηχανισμός μετάδοσης γνώσης. Το σχολείο αποτελεί ένα κοινωνικό τόπο που δημιουργούσε πολιτισμό, ενθάρρυνε την αισθητική και καλλιτεχνική δημιουργία και αναδείκνυε αθλητικά ταλέντα.

Ο εκσυγχρονισμός και η ορθολογική λειτουργία του σχολείου δίνει στους νέους τα βασικά και σημαντικά ακαδημαϊκά εφόδια. Ταυτόχρονα, μέσα από το σχολείο θέλουμε και φροντίζουμε να παρέχουμε τη δυνατότητα για πολύ-επίπεδη μάθηση.

Να δίνουμε δηλαδή τη δυνατότητα για να αναπτυχθεί όλος ο πλούτος και το ταλέντο των νέων σε ένα περιβάλλον που να προωθεί την αριστεία. Είναι γι’ αυτό εξάλλου που λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες συνθήκες ζωής, η πολιτεία έχει θεσπίσει τα μουσικά και αθλητικά σχολεία.

Φίλες και φίλοι,

Το βάθος στην ιστορία, τα διαχρονικά επιτεύγματα και η μεγάλη κληρονομιά αυτού του τόπου, επιβάλλουν ότι δεν μπορούμε απλά να περιοριστούμε μόνο στην απαραίτητη εξειδίκευση.

Διαχρονικά οι μεγάλοι αθλητές που τίμησαν την Κύπρο, ξεκίνησαν και αναδείχθηκαν μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.

Στόχος και φιλοσοφία μας σήμερα είναι μια σχολική κοινότητα, με βελτιωμένες διαπροσωπικές σχέσεις, με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού, να σφύζει από ζωή δίνοντας έναυσμα για πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία και αθλητική παιδεία, πέραν των ακαδημαϊκών γνώσεων που παρέχει.

Αγαπητοί μου,

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Επαρχιακή Γραμματεία ΔΗΣΥ Πάφου για την πρωτοβουλία και στον Υπουργό της Παιδείας και Πολιτισμού για τη συμμετοχή και στήριξη.

Προσδοκώ στη συζήτηση που θα ακολουθήσει και στις τοποθετήσεις των αξιόλογων συμμετεχόντων.