Η εκπαίδευση είναι το μεγάλο στοίχημα για την κοινωνία μας

02 Ιούν 2014

Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή.

Είχα την ευκαιρία σήμερα να μιλήσω με τον Υπουργό Παιδείας και να ακούσω τις σκέψεις και τους προγραμματισμούς του για την εκπαίδευση του αύριο. Το μεγάλο στοίχημα για την κοινωνία μας. Άκουσα με προσοχή τις σκέψεις, τις απόψεις, τους προγραμματισμούς.

Θέλω να διαβεβαιώσω και δημόσια, πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, να κάνουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλαγές που έπρεπε από καιρό να είχαμε ήδη κάνει, να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις.

Έρχομαι στα θέματα του Υπουργείου Παιδείας. Πρώτον πρέπει να δούμε πως είναι η κατάσταση. Στην Κύπρο έχουμε τις πιο ψηλές δαπάνες για την εκπαίδευση σε ολόκληρη την Ευρώπη, την ώρα που καταγράφουμε τα πιο φτωχά αποτελέσματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Άρα κάτι πάει στραβά και σίγουρα δεν ευθύνεται η ποιότητα των εκπαιδευτικών γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι για δεκαετίες τα πιο δυνατά μυαλά της Κύπρου, επειδή είχαν σίγουρη την απασχόληση, διοχετεύοντο στην εκπαίδευση. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο σας στοίχημα κ. Υπουργέ.

Το δεύτερο πρέπει να αντιληφθούμε όλοι κάτι, η εκπαίδευση δεν είναι το όχημα για να βρίσκουν δουλειά όσοι σπουδάζουν αλλά η εκπαίδευση είναι το σύστημα εκείνο όπου τα δικά μας παιδιά πρέπει να παίρνουν την καλύτερη μόρφωση. Άρα πρέπει να αντιστρέψουμε τις προτεραιότητες μας.    

Το τρίτον, ζήτησα από τον Υπουργό και χαίρομε που έχουμε και μοιραζόμαστε την ίδια προσέγγιση, είναι Υπουργός Παιδείας όχι μόνον της δημόσιας εκπαίδευσης είναι υπουργός Παιδείας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε αυτήν που στηρίζουμε καλύτερες μέρες και μεγαλύτερη συνεισφορά της στην προσπάθεια της για οικονομική ανάκαμψη και οικονομική ανάπτυξη. Γι’ αυτό η θέση η δική μας, είναι θέμα της κυβέρνησης, πρέπει απαραίτητα να δημιουργηθεί στο Υπουργείο Παιδείας τμήμα το οποίο να ασχολείται με την ιδιωτική εκπαίδευση. Δεν μπορεί να είναι το νόθο παιδί του Υπουργείου Παιδείας.

Ένα τελευταίο, που αφορά και το Υπουργείο Παιδείας αλλά όχι μόνο Υπουργείο Παιδείας αλλά όλα τα Υπουργεία και θα μιλήσουμε και με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε μια χώρα που έχουμε 18% ανέργους το θεωρούμε πρόκληση να δίνεται από την κυβέρνηση, την οποιαδήποτε κυβέρνηση, άδειες σε δημόσιους υπαλλήλους ή εκπαιδευτικούς για να κάνουν δεύτερη δουλειά. Δεν μπορούμε να έχουμε χιλιάδες ανέργους με δοκτοράτα και μάστερς και παραδείγματος χάριν από το Υπουργείο Παιδείας να υπάρχουν άδειες σε καθηγητές, σε διευθυντές να διδάσκουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια ή κολλέγια.

Αυτές οι πρακτικές μπορεί να ήταν αποδεκτές τον καιρό που δεν είχαμε ανεργία. Σήμερα προκαλούν την κοινωνία και είναι πολύ κοινωνικά άδικες. Όταν κάποιος έχει την σιγουριά της δουλειάς του, ένα καλό μισθό, ένα εξαίρετο ωράριο να παίρνει και άδεια για να διδάσκει σε ένα πανεπιστήμιο ή σε ένα κολέγιο, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας ζητούν ακόμα και μια δουλειά των πεντακόσιων ευρώ.