Ομιλία Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο Ετήσιο Δείπνο ΔΗΣΥ Ελλάδας

23 Νοέ 2017

Ομιλία Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο Ετήσιο Δείπνο ΔΗΣΥ Ελλάδας και στα Βραβεία Κυπρίων
που διαπρέπουν στην Ελλάδα 
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017, Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής, Αθήνα, 8.30μ.μ.

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Έντιμοι Υπουργοί και Πολιτειακοί αξιωματούχοι,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι απόψε μαζί σας σε αυτή την σημαντική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός Νοτίου Ελλάδας για να τιμήσει καταξιωμένους Κύπριους που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρωτίστως, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Νίκο Αναστασιάδη για την παρουσία του, που προσδίδει κύρος στην αποψινή εκδήλωση.

Επίσης επιθυμώ να καλωσορίσω τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υφυπουργό Ναυτιλίας κύριο Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αντιπρόεδρο του αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Άδωνη Γεωργιάδη που μας τιμούν απόψε.

Καλωσορίζω επίσης όλους τους εκλεκτούς παρευρισκομένους για την τιμητική τους παρουσία. Ιδιαίτερα τους τιμώμενους καλεσμένους μας για την αποδοχή της πρόσκλησης, μαζί με τα θερμά μου συγχαρητήρια για την αποψινή τους βράβευση.

Θέλω να ταυτόχρονα εκφράσω τα θερμότατα μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νοτίου Ελλάδας, Νικόλα Χαραλάμπους, και τους στενούς του συνεργάτες για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Κυρίες και κύριοι,

Οι Κύπριοι διακατέχονταν πάντοτε από την αρετή της δημιουργικότητας. Το Κυπριακό επιχειρείν σε όλες τους τις εκφάνσεις και τομείς διέπρεψε και διαπρέπει από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Από Αμερική σε Αυστραλία. Όπου υπάρχουν Κύπριοι και Ελληνισμός.

Ξεχωριστή θέση για τους Κύπριους κατείχε πάντα η Ελλάδα, το διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου και των ανθρώπων της σε όλους τους αγώνες μας. Ιδιαίτερα δε την περίοδο μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Ελλάδα ήταν ο λογικός προορισμός για αρκετούς κύπριους επιχειρηματίες για να δραστηριοποιηθούν παραγωγικά και να διαπρέψουν.

Η δύναμη της μικρής πατρίδας μας μετριέται στους ανθρώπους της και στην όρεξη τους για δημιουργία. Η δραστηριότητα των Κυπρίων του εξωτερικού είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της χώρας μας. Το πάθος τους για αριστεία και επιτυχίες, όπου και αν βρίσκονται, σε όποιο τομέα και αν δραστηριοποιούνται, δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς. Θέτει οράματα και στόχους και μεθοδικά τα κατακτεί.

Σήμερα λοιπόν, βραβεύουμε δεκαπέντε ξεχωριστούς Κύπριους. Σήμερα τιμούμε τη διαχρονική τους δράση που μας κάνει υπερήφανους και ταξιδεύει το όνομα της Κύπρου ανά το παγκόσμιο και το κάνει να ξεχωρίζει. Στο πρόσωπο σας τιμάται το Κυπριακό επιχειρείν και η δημιουργία.

Αποτελείτε λαμπρό παράδειγμα της καλύτερης Κύπρου. Ένα δείγμα της Κύπρου του αύριο που μπορεί και διαπρέπει και εκτός των μικρών φυσικών ορίων της πατρίδας μας. Αυτή την καλύτερη Κύπρο που μέσα από την δύναμη των έργων, τον επαγγελματισμό και το επιχειρείν, μας δείχνει το λαμπρό δρόμο για το αύριο της ανάπτυξης.

Σε τομείς δύσκολους όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, η φαρμακευτική βιομηχανία, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες, η μουσική και ο ακαδημαϊκός τομέας, έχετε καταφέρει, όχι μόνο να καταξιωθείτε, αλλά να διαπρέψετε και να επικρατήσετε.

Η βράβευσή σας είναι το ελάχιστο ευχαριστώ και ένδειξη εκτίμησης για την πολύτιμη προσφορά σας.

Θερμότατα συγχαρητήρια.

Αγαπητέ φίλε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Έντιμοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Καθήκον της πολιτείας και αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση για ενίσχυση της ανάπτυξης και της προοπτική της κάθε χώρας, είναι τα υγιή δημοσιονομικά και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας. Και η διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα, μέσα σε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και χαμηλές φορολογίες. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενδιαφερθούν επενδυτές να επενδύσουν.

Με τις σωστές πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, όχι μόνο διασφαλίστηκε η αξιοπιστία της Κύπρου, αλλά η οικονομία της χώρας διανύει περίοδο οικονομικής ανάπτυξης με ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.

Πετύχαμε να σώσουμε την Κύπρο από την χρεοκοπία. Και να έχουμε σήμερα την Κύπρο της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης με μια απλή συνταγή. Μείωση δαπανών και παράλληλα μείωση φορολογιών. Για να έχουμε σήμερα πλεονάσματα και ρυθμό ανάπτυξης 4%, τον υψηλότερο στην Ευρώπη.

Φίλες και Φίλοι,

Ευχή μας παραμένει σύντομα να τελειώσει και το δράμα της Ελλάδας και να εξέλθει αισίως του μνημονίου. Αυτό θα ενισχύσει πρωτίστως την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών, αλλά και τον ρόλο που η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στην περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη ευρύτερα.

Ιδιαίτερα για εμάς στην Κύπρο, μια ισχυρή Ελλάδα αποτελεί εχέγγυο και ασφάλεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα και επίτευξη των εθνικών στόχων.

Ιδιαίτερα στο εθνικό μας θέμα, για εξεύρεση βιώσιμης λύσης που θα βασίζεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, σεβόμενη τις ανθρώπινες ελευθερίες.

Γιατί για μας, η καλύτερη Κύπρος είναι η Επανενωμένη Κύπρος.

Κυρίες και Κύριοι,

Το σημαντικότερο όπλο των Κυπρίων, όπως και όλων των Ελλήνων, ήταν πάντοτε το μυαλό τους. Οι γνώσεις, το πείσμα και ο ενθουσιασμός τους για δημιουργία. Αυτά είναι τα συστατικά για δημιουργικά θαύματα. Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που εκπροσωπείτε, και οι προσωπικές σας επιτυχίες στους δύσκολους τομείς που επιλέξατε, είναι απτά παραδείγματα.

Με τον ελάχιστο φόρο τιμής που σας αποδίδουμε σήμερα, ευχή μας είναι να συμβάλουμε, ώστε το έργο σας και οι επιτυχίες σας να γίνουν ακόμη πιο γνωστές στη χώρα μας και στον Ελληνισμό ευρύτερα. Για να αποτελέσουν παραδείγματα που θα βρουν μιμητές στους νέους μας.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Το έργο σας τιμά την Κύπρο και τον κάθε Κύπριο ξεχωριστά. Μας γεμίζει υπερηφάνεια και ενδυναμώνει την πίστη μας στην καλύτερη Κύπρο.

Για όλα αυτά που μας προσφέρετε, ως Κύπριος, σας συγχαίρω και πάλι θερμά και σας ευχαριστώ.

Εύχομαι σε όλους μια ευχάριστη βραδιά.