Επικήδειος Λόγος στην κηδεία του Παναγιώτη Χαραλάμπους

25 Νοέ 2017

Επικήδειος Λόγος του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην κηδεία του Παναγιώτη Χαραλάμπους
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017, Ιερός Ναός Παναγίας Παντάνασσας, Πάφος, 11:30 πμ

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να αποχαιρετήσουμε τον αγαπητό φίλο και συναγωνιστή Παναγιώτη Χαραλάμπους.

Με πόνο ψυχής συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές, για να του απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό. Για να αποχαιρετίσουμε τον ήρεμο άνθρωπο, τον ενεργό πολίτη, τον αφοσιωμένο σύζυγο, τον στοργικό πατέρα και παππού, τον αγαπητό φίλο και συναγωνιστή. Για να του εκφράσουμε με την παρουσία μας την απεριόριστη εκτίμησή μας για την πολύτιμη παρακαταθήκη έργων και ανθρωπιάς που αφήνει πίσω του. Για να του εκφράσουμε με την συμμετοχή μας και με τα άνθη της ευγνωμοσύνης μας τη μεγάλη εκτίμησή μας για την προσφορά του.

Για να του απευθύνουμε με λόγια καρδιάς την πρέπουσα τιμή και τον μεταθανάτιο από όλους μας έπαινο για τα όσα προσέφερε ως άνθρωπος, ως πατριώτης και αγωνιστής.

Φίλες και φίλοι,

Ο Παναγιώτης Χαραλάμπους γεννήθηκε πριν 89 χρόνια στο Μέσα Χωρίο της Πάφου. Η καταγωγή του και η ανατροφή του, μέσα σε μία οικογένεια με σταθερές και ξεκάθαρες ελληνοχριστιανικές αρχές, τον έκανε γνωστό στους περισσότερους κατοίκους της επαρχίας Πάφου και διέπλασε έναν χαρακτήρα έντιμο, ηθικό, έτοιμο να προσφέρει, φιλόξενο, γεμάτο από αλτρουισμό, καλοσύνη και ντομπροσύνη.

Η αγάπη του Παναγιώτη προς την πατρίδα ήταν έκδηλη. Και στον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 55-59 αποδείχθηκε έμπρακτα. Εντάχθηκε στις τάξεις της Οργάνωσης με το ψευδώνυμο Ρήγας Φεραίος, και είχε την αποστολή να παραλαμβάνει τα όπλα που στέλλονταν από την Ελλάδα στην Κύπρο και να αναλαμβάνει τη διοχέτευση στους αντάρτες.

Συλλήφθηκε από τους Άγγλους και βασανίστηκε όσο λίγοι. Ωστόσο ο Παναγιώτης δεν λύγησε από τα μαρτύρια και τις κακουχίες και δεν μαρτύρησε τα μυστικά του αγώνα τους αποικιοκράτες. Τα άγρια βασανιστήρια των Άγγλων όμως, τον σημάδεψαν για μια ζωή και του άφησαν πληγές που ήταν εμφανείς μέχρι και τον θάνατο του.

Στα γεγονότα του 1964 ο Παναγιώτης δήλωσε πάλι παρόν για την πατρίδα. Πολέμησε με τρακτέρ που είχε θωρακιστεί για σκοπούς μάχης μη λογαριάζοντας το θάνατο. Το τρακτέρ του Παναγιώτη έπεσε σε νάρκη, αλλά για καλή του τύχη κατάφερε να απεγκλωβιστεί και να βγει έξω μαζί με τους συναγωνιστές του.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο Παναγιώτης Χαραλάμπους, πέραν από αγωνιστής, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Διετέλεσε στενός συνεργάτης, φίλος και συναγωνιστής του πολιτικού πατέρα της παράταξης μας, του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη. Πιστός στις αρχές και αξίες του Δημοκρατικού Συναγερμού, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής και πρωτοστάτης σε όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το θάνατο του.

Είχε την ευτυχία να δημιουργήσει μία καλή και άξια οικογένεια. Διότι ο Θεός του χάρισε, όπως του άξιζε άλλωστε, μια πιστή, ενάρετη, εργατική, δυναμική και ικανότατη σύζυγο την Ήβη. Η οποία χαίρει εκτίμησης, διακρίνεται και αναγνωρίζεται σε ολόκληρη την κοινωνία της Κύπρου και όχι μόνο της Πάφου.

Ο αγαπητός Παναγιώτης υπήρξε αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας από τα νεαρά του χρόνια. Μαζί με την σύζυγο του Ήβη, που ήταν κύριος συνεργάτης και το δεξί του χέρι, ανέπτυξε εμπορικές δραστηριότητες σε πολλούς τομείς. Από την εμπορία αυτοκινήτων, ηλεκτρικών συσκευών, μέχρι ειδών πολυτελείας. Ασχολήθηκε με τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και την ανάπτυξη ακινήτων.

Υπηρέτησε πέραν από τρεις δεκαετίες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου από διάφορες θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, μέχρι εκείνη του επίτιμου Προέδρου. Παράλληλα, υπήρξε σύμβουλος σε διοικητικά συμβούλια πολλών δημοσίων εταιρειών, όπως στις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου.

Η ενέργεια που είχε ως άτομο διοχετεύονταν στον αθλητισμό. Ήταν τόσο δρομέας αντοχής σε μαραθώνιους, όσο και αθλητής στα 400 μέτρα. Η αγάπη του για τον αθλητισμό τον ώθησε να ιδρύσει, μαζί με άλλους, τον ΑΠΟΠ και βεβαίως να παίξει και ποδόσφαιρο για κάποια χρόνια.

Ο Παναγιώτης ήταν πάντα ενεργό μέλος της κοινωνίας της Πάφου. Πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όποιο έχει ανάγκη και χρειαζόταν βοήθεια.

Η έκφραση του πάντα ευχάριστη και χαρούμενη, τα λόγια του μετρημένα, το βλέμμα του ήρεμο.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατευοδώνει σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχος. Στα χρόνια που πέρασαν ο Παναγιώτης Χαραλάμπους υπήρξε πρωτεργάτης στην εδραίωση και ανάπτυξη της παράταξης στην επαρχία Πάφου. Με την ευρύτητα των απόψεών του, με τη σεμνότητα και το αψεγάδιαστο ήθος του, συνέβαλλε πάντοτε στην προώθηση των προβλημάτων και στη διεκδίκηση λύσεων επωφελών για το κοινωνικό σύνολο.

Ήταν ο άνθρωπος που πάλευε καθημερινά για να δοθούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών του. Η οξύτητα και η αντιπαλότητα ήταν πρακτικές που δεν εξέφραζαν το προσωπικό του ήθος. Για αυτό και κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό, την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων.

Την ώρα ετούτη απευθύνομαι προς την σύζυγο του Ήβη και προς τις κόρες του Λιάνα και Σίλβα καθώς επίσης στα πέντε του εγγόνια, και τους παρακαλώ θερμά, μέσα από την πίστη τους στο Θεό, που είναι ο χορηγός της αληθινής ζωής, να έχουν κουράγιο και να τραβήξουν μπροστά.

Αυτό οφείλουν να το πράξουν γιατί έτσι τιμούν καλύτερα τη μνήμη του Παναγιώτη και γιατί έτσι θα συνεχίσουν να πορεύονται στο δρόμο που ο ίδιος χάραξε. Ας έχουν την παρηγοριά και τη βεβαιότητα ότι ο σύζυγος, πατέρας και παππούς τους βρίσκεται εκεί που βρίσκεται το αιώνιο φως. Και από εκεί πάνω θα τους παρακολουθεί στοργικά, θα τους καθοδηγεί και θα τους προστατεύει.

Αγαπητέ μας Παναγιώτη,

Εκ μέρους της οικογένειας του Δημοκρατικού Συναγερμού εύχομαι καλοτάξιδος και είμαι βέβαιος ότι ο Κύριος θα σε κατατάξει σε σκηνές δικαίων γιατί ήσουν άνθρωπος σωστός με τους συμπολίτες σου. Αγωνιστής χωρίς να διαπραγματεύεσαι τις αξίες και τα ιδανικά σου. Ευπατρίδης αφού σε όλη σου τη ζωή εργαζόσουν με μόνη έγνοια το καλό της πατρίδας. Αφοσιωμένος στην οικογένεια σου, και πάνω από όλα αξιοπρεπής.

Προσευχόμαστε ο Θεός της αγάπης και του ελέους να απαλύνει τον πόνο των συγγενών σου από το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει ο θάνατός σου, αλλά γνωρίζουμε πως τους ανακουφίζει η επίγνωση ότι ήσουν έτοιμος από καιρό για το μεγάλο αυτό ταξίδι έχοντας εκπληρώσει στο ακέραιο το χρέος απέναντι στην οικογένειά σου και την κοινωνία.

Αιωνία σου η μνήμη και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.