Χαιρετισμός στην Χοροεσπερίδα ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου

02 Δεκ 2017

Χαιρετισμός Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Χοροεσπερίδα ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017, Λονδίνο

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας και μου δίδεται η ευκαιρία να απευθυνθώ στα μέλη, τους φίλους και τους υποστηριχτές του Δημοκρατικού Συναγερμού Ηνωμένου Βασιλείου.

Καλωσορίζω επίσης τους εκπροσώπους οργανώσεων, της παροικίας και άλλων κομμάτων που μας κάνουν την τιμή να είναι μαζί μας απόψε.

Κλείνοντας το καλωσόρισμα θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Ηνωμένου Βασιλείου, κύριο Ανδρέα Παπαευριπίδη και το Συμβούλιο του, για την άψογη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Φίλες και φίλοι,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ένα εκλεκτό κομμάτι της μεγάλης μας παράταξης. Πάντα ενεργός και πάντοτε στην πρώτη γραμμή. Σε συνεργασία με την κυπριακή παροικία της Αγγλίας, η δράση σας υπήρξε καθοριστική στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλα αυτά τα χρόνια. Από τη μια για να διατηρήσει ζωντανό το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό και από την άλλη για να αποτρέψει αρνητικές μεθοδεύσεις για την εθνική μας υπόθεσή.

Πρόσφατα είχαμε την κορύφωση των προσπαθειών για επίτευξη λύσης στο εθνικό μας θέμα στην Ελβετία. Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Οι ειλικρινείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας προσέκρουσαν στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αυτονόητο.

Παρά την απογοήτευση όλων μας, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε στο δικό του πλαίσιο, ξεκάθαρα την αρχή ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν έχουν θέση εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα, έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Και στο οποίο πρέπει να κτίσουμε.

Ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δική μας πλευρά είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εντός του πλαισίου έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Εάν η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν.

Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα ακολουθούμε μια εξωστρεφή πολιτική. Που ήδη αναβαθμίζει διαρκώς τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που ήδη κτίζει συμμαχίες στην περιοχή αλλά και ευρύτερα.

Αγαπητοί μου,

Η χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί και έχει ορθοποδήσει. Έχουμε αφήσει πίσω μας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Η εμπιστοσύνη επέστρεψε στις αγορές. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων για ακόμα πιο σύγχρονο και φιλικό προς τους πολίτες κράτος.

Τα δημόσια οικονομικά νοικοκυρεύτηκαν, εφαρμόστηκε η μεγάλη μεταρρύθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η στρατιωτική θητεία μειώθηκε χωρίς να μειωθεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, δόθηκαν κίνητρα για επενδύσεις, μειώθηκαν φορολογίες, ψηφίστηκε το ΓΕΣΥ, και τόσα άλλα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ανήλθε στο 3,9%, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη, και η ανεργία, αν και παραμένει σε ψηλά επίπεδα, μειώθηκε αισθητά. Το πρωτογενές πλεόνασμα του κράτους για το πρώτο δεκάμηνο του έτους ανήλθε στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι το αίσθημα της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης που βιώνουν οι πολίτες, κτίστηκαν από το μηδέν και τώρα εδραιώνονται στην κοινωνία.

Σήμερα βλέπουμε τη χώρα να πηγαίνει μπροστά. Λόγω της συνετής στάσης της κυβέρνησης, της σύνεσης που επέδειξαν οι κοινωνικοί εταίροι και της στάσης των κομμάτων στη βουλή. Και φυσικά λόγω της ωριμότητας της κοινωνίας και από τις θυσίες των πολιτών.

Δεν μπορούμε όμως να εφησυχαστούμε. Τα λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφτούν. Οι πολίτες ζητούν επιτακτικά την καλύτερη Κύπρο. Είμαστε στο σωστό δρόμο και με υπευθυνότητα και σοβαρότητα βαδίζουμε μπροστά.

Θέλουμε μια χώρα σύγχρονη και ευρωπαϊκή που θα παρέχει ευημερία στους πολίτες της. Με Σταθερά Βήματα Μπροστά, θα φθάσουμε εκεί που μας αξίζει. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε συμμάχους και φίλους στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας συμφέροντα και συνεργασίες που προκύπτουν από την ενεργειακή μας προοπτική και την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα.

Φίλες και φίλοι,

Η φετινή χοροεσπερίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο. Είναι η ώρα που οι πολίτες θα καλεστούν να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσει η χώρα με σταθερά βήματα μπροστά στην πορεία της ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης ή αν θα βάλουμε σε κίνδυνο το μέλλον.

Σας καλώ λοιπόν όλους μαζί να στηρίξουμε και να ψηφίσουμε Νίκο Αναστασιάδη γιατί πρέπει να κουμαντάρουμε το καράβι και να συνεχίσουμε, με Ασφάλεια, Σταθερότητα και Ανάπτυξη, τα σταθερά βήματα που θα μας πάρουν ακόμη πιο μπροστά. Να κοιτάξουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα και να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, σύνεση και συναίνεση στον δρόμο που έχουμε χαράξει τα τελευταία 5 χρόνια.

Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, εύχομαι ολόψυχα υγεία, δύναμη και κάθε οικογενειακή και επαγγελματική ευτυχία. Μακάρι το νέο έτος 2018, να είναι η χρονιά που θα δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη, σταθερή και ευημερούσα.

Dear friends,

I also want to warmly welcome the members of the House of Commons who are here with us tonight and express my sincere gratitude for your help and support which is much appreciated.

Despite our disappointment as regards the outcome of the recent negotiations, our determination to continue the process at the point it was interrupted is clear. Our will to achieve a comprehensive, lasting, functional and viable solution to the Cyprus problem based on a bi-communal, bi-zonal federation is intact and stronger than ever. We are strongly committed in reaching such a settlement which will allow the peaceful co-existence of all its citizens. In a country which fully respects their fundamental human rights and freedoms, free of armies of occupation, rights of intervention and third country dependencies.

As far as the economy of Cyprus, it is growing at a rate of 3.9% of GDP, which is the highest in Europe. We have achieved a primary surplus of 900 million euros for the first 10 months of 2017 and we are confident for even better results in the future.

Our vision remains to reunite our country. Which will allow us to fully utilize our potential and create a pillar of peace, security and cooperation in the Easter Mediterranean, which will facilitate political and economic cooperation for the benefit of all parties involved.