Όραμα και Στόχος, να καταστεί η Κύπρος Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο (PhotoAlbum)

05 Δεκ 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ 
Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Όλο το PhotoAlbum Εδώ


 

· «Και θα πω το μεγάλο μου όραμα όσο αφορά την Ιδιωτική Εκπαίδευση. Μπορούμε μεσοπρόθεσμα, η συνεισφορά των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στο τόπο να φτάσει τα επίπεδα της συνεισφοράς του Τουριστικού τομέα».

Σήμερα μαζί με τους συνεργάτες μου μείναμε εντυπωσιασμένοι. Η Κύπρος της επιτυχίας είναι η κρυμμένη Κύπρος. Και απευθύνομαι στους λειτουργούς των Μ.Μ.Ε τους μεταφορείς των μηνυμάτων. Πέραν από τη μουρμούρα, τα προβλήματα, υπάρχουν οι ιδιωτικοί θεσμοί, όπως η ιδιωτική Εκπαίδευση που αναβαθμίζουν τη χώρα μας.
Είπα ότι σήμερα βλέπουμε την καλύτερη Κύπρο, την Κύπρο που οραματιζόμαστε, αλλά και μια άγνωστη Κύπρο για τους Κύπριους πολίτες. Οδοντιατρική και Ιατρική (Σχολή) από Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Μπήκαμε σε τάξεις φοιτητών. Οι Κύπριοι φοιτητές μειοψηφία στη χώρα τους. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία. Η πλειοψηφία των φοιτητών που σπουδάζουν σήμερα στη Κύπρο, στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι ξένοι φοιτητές, οι πλείστοι εκ των οποίων Ευρωπαίοι. Αυτή είναι η μεγάλη μας επιτυχία. Ο Γερμανός, ο Αυστριακός, ο Ιταλός να έρχεται να σπουδάσει στη Κύπρο. Να γίνει γιατρός στη Κύπρο. Ακόμη και Αμερικανοί.
Πιστεύουμε στην ιδιωτική Εκπαίδευση και είναι ένα ζήτημα που όλοι μας, Κυβέρνηση, Πολιτικά κόμματα και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια πρέπει να δούμε με πάρα, πάρα πολλή προσοχή.
Πρέπει Κυβέρνηση, Πολιτικά Κόμματα και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια να δούμε με προσοχή αυτή τη μεγάλη προοπτική για τη χώρα μας. Ένας φοιτητής στις κανονικές σχολές, αφήνει στον τόπο εισόδημα όσο τριάντα τουρίστες. Χρειάζεσαι τριάντα τουρίστες για να έχεις το εισόδημα που έχεις από έναν φοιτητή που σπουδάζει στους κανονικούς κλάδους. Και χρειάζονται εβδομήντα με ογδόντα Τουρίστες να συμπληρώσουν το εισόδημα που έχει η χώρα μας από έναν φοιτητή της Ιατρικής,
Μεγάλες οι προοπτικές. Να συγχαρώ το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και τα άλλα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Εμείς του Δημοκρατικού Συναγερμού νιώθουμε και περηφάνια γιατί είναι με πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από τη δική μας παράταξη, και δώσαμε μεγάλες πολιτικές μάχες, με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για να περάσουμε το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Και θα πω το μεγάλο μου όραμα όσο αφορά την Ιδιωτική Εκπαίδευση. Μπορούμε μεσοπρόθεσμα, η συνεισφορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο τόπο μας να φτάσει τα επίπεδα της συνεισφοράς του Τουριστικού τομέα. Με μια ποιοτική διαφορά. Είδα σε αυτό το Πανεπιστήμιο των έξι και πλέον χιλιάδων φοιτητών -όπου πέραν του 1/3 είναι ξένοι-, κι αυτό είναι στο γενικότερο σύνολο, είδα και 706 άτομα προσωπικό. Όπου το 70% με 80% του προσωπικού είναι ακαδημαϊκό προσωπικό. Άρα με την ιδιωτική εκπαίδευση δίνεις δουλειά στους πτυχιούχους σου. Σ’ αυτούς που έρχονται με τα καλύτερα πτυχία και τους επαναπατρίζεις. Και το υπόλοιπο, διοικητικό – επιστημονικό προσωπικό. Ενώ σε ένα ξενοδοχείο -που δεν υποτιμούμε καθόλου της συνεισφορά και στηρίζουμε- θα χρειαστείς εργάτες, καθαριστές, μαγείρους. Ενώ στην ιδιωτική Εκπαίδευση δημιουργούνται ποιοτικές θέσεις εργασίας και βρίσκουν δουλειά οι πτυχιούχοι μας, οι άριστοι πτυχιούχοι, βρίσκουν δουλειά στο τόπο τους, και προσφέρουν και στην εκπαίδευση και στην οικονομία του τόπου.
Με αυτά λέγοντας, δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τη στήριξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης, και είναι μέσα απ’ αυτές τις πολιτικές που αναβαθμίζεται η χώρα αλλά ενισχύεται και η οικονομία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & MME ΔΗΣΥ
Λευκωσία, 05 Δεκεμβρίου 2017