Επίσκεψη στα Τσιμεντοποιία Βασιλικού

19 Δεκ 2017

Είπα και εχθές και θα το επαναλάβω. Η Κύπρος της επιτυχίας είναι κρυμμένη. Καθημερινά ακούμε τα υπαρκτά προβλήματα με μεγεθυντικούς φακούς και είναι μακριά από την κοινή γνώμη και την κυπριακή κοινωνία οι επιτυχίες.

Σήμερα βρίσκομαι στα Τσιμεντοποιία Βασιλικού, την μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της Ευρώπης σε παραγωγή, και πρέπει να αναδείξουμε και να συγχαρούμε τους πρωταγωνιστές.

Πέρα από αυτό η εξαγωγή τσιμέντου είναι η τρίτη σε εξαγωγές μετά τα φαρμακευτικά προϊόντα και το χαλούμι.

Απασχολεί 250 Κύπριους, από επιστήμονες μέχρι εργατικό προσωπικό κι άλλους 350 συνεργάτες. Είναι μέσα από τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που θα έρθει η μεγαλύτερη ανάπτυξη και οι μεγαλύτερες προοπτικές.

Είναι μέσα από τις επενδύσεις, είτε στις υπηρεσίες, είτε στην βιομηχανία όπως παράδειγμα σήμερα στην τσιμεντοποιία που παράγεται εθνικός πλούτος.

Θέλω να συγχαρώ τη διεύθυνση για την επιτυχία, για κάτι όμως ιδιαίτερα πρέπει να κάνω μνεία. Η κρίση δεν δημιούργησε μόνο κάποια αρκετά προβλήματα. Δημιούργησε και προοπτικές. Και η τσιμεντοποιία Βασιλικού είδε την κρίση ως ευκαιρία και εκεί που έπεσαν κάθετα οι πωλήσεις τσιμέντου στην Κυπριακή αγορά έδειξε εξωστρέφεια, επένδυσε 220 εκατομμύρια ευρώ στα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Από το 2011 μέχρι το 2015, 220 εκατομμύρια ευρώ. Κι εκεί που ήταν μηδενικές οι εξαγωγές, σήμερα εξάγει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τσιμέντου απ’ ότι πωλεί στην εγχώριο αγορά. Άρα η μείωση στην κατανάλωση τσιμέντου στην Κύπρο λόγο της οικονομικής κρίσης και με την εξωστρέφεια της βιομηχανίας την έκανε και πάλι βιώσιμη και κερδοφόρα. Αυτά είναι τα πρότυπα και τα μοντέλα που πρέπει να στηρίζουμε αλλά και να γίνεται κοινωνός ο Κύπριος πολίτης για τις επιτυχίες της Κύπρου. 

Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2017