Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής είναι ένα ινστιτούτο που τιμά την χώρα κι είναι εδώ το μέλλον του τόπου μας

31 Ιαν 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ κατά την επίσκεψή του στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας


Σήμερα είμαστε εδώ, και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Φυλακτού για τη φιλοξενία στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε χώρους και εταιρίες αλλά και ινστιτούτα έρευνας, τεχνολογίας, χώρους που καταδεικνύουν την επιτυχία της Κύπρου. Σήμερα βρισκόμαστε στον χώρο της Κύπρου της αριστείας. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής είναι ένα ινστιτούτο που τιμά την χώρα κι είναι εδώ το μέλλον του τόπου μας. Να επενδύσουμε στην αριστεία. Έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα ότι εδώ εργοδοτούνται 190 άτομα και η πλειοψηφία των ατόμων αυτών, των άριστων επιστημόνων είναι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν στον τόπο μας. αυτή την Κύπρο θέλουμε, που επαναπατρίζει τα δυνατά μυαλά της και δημιουργεί τις ευκαιρίες να δείξουμε πως είμαστε η χώρα της αριστείας.

Εδώ συνδυάζεται από τη μια η παροχή ειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών στον τομέα της νευρολογίας και γενετικής αλλά σε συνδυασμό με την έρευνα αλλά και την εκπαίδευση.

Θέλω να συγχαρώ τον κ. Φυλακτού και τους συνεργάτες. Αυτή την Κύπρο θέλουμε, αυτή την Κύπρο πρέπει να την κάνουμε ακόμα καλύτερη. Επιπρόσθετα, και εδώ είναι ένα κέντρο που κατάφερε και απορρόφησε σημαντικά κονδύλια από το πρόγραμμα Ορίζοντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε η χώρα, από τις πρώτες της Ε.Ε. που αντλήσαμε την τελευταία πενταετία τριπλάσια χρηματοδοτήσεις απ’ ότι η συνεισφορά της χώρας μας. Ακόμα μια επιτυχία στα κέντρα έρευνας, στις επιχειρήσεις μας, στην Κύπρο μας. Κι αν δεν κάνω λάθος το ινστιτούτο σας είναι το τέταρτο σε ολόκληρη την Κύπρο σε απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

Αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η άντληση ποσού 26 εκατομμυρίων ευρώ για το Κέντρο Έρευνας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής με μια χρηματοδότηση, όχι μόνο για τις υποδομές αλλά και για τα πρώτα προγράμματα έρευνας με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Και πάλιν τα συγχαρητήρια και αυτή την Κύπρο είναι που πρέπει να έχουμε πρότυπο για ακόμα καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

Λευκωσία, 31 Ιανουαρίου 2018