Επικήδειος Λόγος Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού στην κηδεία Λένιας Καττάμη

20 Φεβ 2018

Επικήδειος Λόγος Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην κηδεία Λένιας Καττάμη
Τρίτη, 20η Φεβρουαρίου 2018, Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης, Λευκωσία, 2.00μμ 

Με αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να αποχαιρετήσουμε την αγαπητή φίλη και συναγωνίστρια Λένια Καττάμη, η οποία μετά από άνιση μάχη με ανίατη ασθένεια, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή.

Με πόνο ψυχής συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές, για να της απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό. Για να αποχαιρετίσουμε μια γυναίκα ρεαλίστρια, δυναμική, ενεργό πολίτη, αλλά πάνω απ’ όλα αφοσιωμένη στην οικογένεια και στα παιδιά της. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε με την παρουσία μας, την απεριόριστη εκτίμησή μας για την πολύτιμη παρακαταθήκη έργων και ανθρωπιάς που αφήνει πίσω της. Για να της εκφράσουμε, με την συμμετοχή μας την ευγνωμοσύνη μας για την κοινωνική αλλά και την κομματική της προσφορά.

Φίλες και Φίλοι,

Η Λένια Καττάμη, ήταν ένας άνθρωπος που πάλευε καθημερινά για να δοθούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών της. Για αυτό και κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό, την εκτίμηση και την καθολική αναγνώριση όλων.

Με τη σεμνότητα και το αψεγάδιαστο ήθος της, συνέβαλλε πάντοτε στην προώθηση των προβλημάτων και στη διεκδίκηση λύσεων επωφελών για το κοινωνικό σύνολο. Η ενεργός δράση της τόσο στη Γυναικεία Οργάνωση του κόμματος, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία, την χαρακτήρισαν ως τη σιδηρά κυρία της Λευκωσίας.

Η Λένια βρέθηκε από ηλικία 27 χρόνων με τον πιο βίαιο τρόπο, να μεγαλώνει μόνη τα 3 παιδιά της, τον Γιώργο, τον Νικόλα και τη Νανά. Μιας και ο πρώτος της σύζυγος Κώστας Οικονομίδης, έχασε τη ζωή του το 1974, κατά τη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Από το 1979 ανέλαβε σημαντικό τομέα στις επιχειρήσεις του δεύτερου συζύγου της, Νίκου Καττάμη, με τον οποίο απέκτησε δυο κόρες, την Μαρία και την Ολίβια.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Λένια μας, ήταν εκτός από αγωνίστρια της ζωής και μάχιμη αγωνίστρια του Δημοκρατικού Συναγερμού. Υπηρέτησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό από πολλά και διάφορα κομματικά αξιώματα τόσο του κέντρου, όσο και της Επαρχιακής Γραμματείας Λευκωσίας. Ήταν ενεργό μέλος της τοπικής επιτροπής του Δημοκρατικού Συναγερμού Αγίου Δομετίου, και μετέπειτα γενική συντονίστρια, αλλά και ενεργό μέλος της Γυναικείας Οργάνωσης του κόμματος.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατευοδώνει σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχος της πρώτης γραμμής. Στα χρόνια που πέρασαν, η Λένια Καττάμη υπήρξε πρωτεργάτρια στην εδραίωση και ανάπτυξη της παράταξης.

Η Λένια με είχε τιμήσει προσωπικά με τη φιλία της και υπήρξε στενή μου συνεργάτης. Μου είχε κάνει μάλιστα την μεγάλη τιμή να παρουσιάσω το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Όταν οι μνήμες ξυπνούν». Που αποτελεί καταγραφή του προσωπικού της δράματος ύστερα από την στυγερή δολοφονία του πρώτου συζύγου της από τους Τούρκους εισβολείς έξω από το σπίτι του.

Αγαπητοί μου,

Απευθύνομαι στα παιδιά της, Γιώργο, Νικόλα, Νανά, Ολίβια και Μαρία και στα εγγόνια της και τους παρακαλώ θερμά, μέσα από την πίστη τους στο Θεό, που είναι ο χορηγός της αληθινής ζωής, να βρουν τη δύναμη να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να τραβήξουν μπροστά.

Αυτό οφείλουν να το πράξουν γιατί έτσι τιμούν καλύτερα τη μνήμη της μητέρας και γιαγιάς τους και γιατί έτσι θα συνεχίσουν να πορεύονται στο δρόμο που η ίδια χάραξε. Ας έχουν την παρηγοριά και τη βεβαιότητα ότι η μητέρα και γιαγιά τους βρίσκεται εκεί που οι ψυχές είναι γαλήνιες και πορεύονται στο άσπρο φως της επουράνιάς βασιλείας. Και από εκεί πάνω θα τους παρακολουθεί στοργικά, θα τους καθοδηγεί και θα τους προστατεύει.

Αγαπητή μας Λένια,

Εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, της παράταξης που έβαλες πολλές φορές πάνω απ όλα, προσευχόμαστε, πως ο Θεός της αγάπης και του ελέους να απαλύνει τον πόνο της οικογενείας σου. Και να καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η απώλεια σου.

Αγαπητή Λενια, μπορείς να αναπαυθείς έχοντας εκπληρώσει στο ακέραιο το χρέος απέναντι στην οικογένειά σου και την κοινωνία.

Αιωνία σου η μνήμη και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει.