Επιθυμία μας, με την άρση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, να επαναρχίσει ο διάλογος – Η ΕΝΙ δεν εγκαταλείπει την Κύπρο

20 Μάρ 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ, ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ Μετά από συνάντηση με τον Ιταλό Πρέσβη στη Λευκωσία κ. Andrea Cavallari

Να ευχαριστήσω τον φίλο Πρέσβη της Ιταλίας, ένα καλό φίλο της Κύπρου αλλά και ένα πολύ καλό προσωπικό μου φίλο. Είχαμε την ευκαιρία όπως και ο ίδιος έχει πει να κουβεντιάσουμε διάφορα θέματα. Στην σημερινή συνάντηση, προσωπικά έφυγα από την ιεράρχηση των θεμάτων και ήθελα πρώτα να ενημερωθώ για το τι γίνεται στην Ιταλία με τον σχηματισμό της Κυβέρνησης. Και εύχομαι τις προσεχείς μέρες όπου θα συνέλθει το κοινοβούλιο να υπάρξει ένα αίσιο τέλος, με την εκλογή του Προέδρου της Βουλής και της Γερουσίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον Πρόεδρο της Ιταλίας να δώσει την εντολή σε αυτόν που κρίνει ότι μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση για να υπάρχει μια πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία.

Φυσικά και μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να ενημερώσω τον φίλο Πρέσβη για την οικονομική κατάσταση, για την πρόκληση των ΜΕΔ που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και το θέμα του Συνεργατισμού. Όπως και την επιθυμία μας, με την άρση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, να επαναρχίσει ο διάλογος σε μια προσπάθεια να επανενώσουμε την πατρίδα μας, σε μια λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αρχές.

Δεν μπορούσε παρά να είναι θέμα της συζήτησης και το θέμα της Ενέργειας, μιας και η ENI είναι μια ιταλική εταιρεία και με κρατική συμμετοχή. Επαναβεβαίωσε την θέση, όπως έχει εκφραστεί και δημόσια, της ιταλικής εταιρείας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Κύπρο και ότι θα συνεχίσει τους σχεδιασμούς της με βάση της σημαντικές της υποχρεώσεις.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ερ.: Για το θέμα της ενέργειας κ. Πρόεδρε από την συνάντηση σας με τον Ιταλό Πρέσβη προκύπτει οτιδήποτε σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας – Κύπρου όπως ανάλογη έχουμε υπογράψει με την Γαλλία;

Απ.: Κοιτάξτε, εγώ είμαι Πρόεδρος κόμματος, δεν είμαι η Κυβέρνηση. Αυτά είναι ζητήματα που συζητούνται μεταξύ Κυβερνήσεων. Εμείς θα στηρίξουμε αποφάσεις των Κυβερνήσεων για περαιτέρω συνεργασίες σε όλους τους τομείς. Ανταλλάξαμε και συζήτησα πολλά θέματα όπως είπα. Δεν είμαι εξ εκείνων που τις συναντήσεις με τους διπλωμάτες, τις κάνω για να κάνω δηλώσεις και να μιλώ εκ μέρους είτε των Κυβερνήσεων τους είτε των διπλωματών. Ό,τι είχε να πει ο αγαπητός και φίλος Πρέσβης της Ιταλίας, το είπε ο ίδιος.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & MME ΔΗΣΥ
Λευκωσία, 20 Μαρτίου 2018