Ομιλία στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ «Μια ιδέα για το αύριο»

14 Απρ 2018

Ομιλία Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου
στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ

«Μια ιδέα για το αύριο»

Σάββατο, 14 Απριλίου 2018, Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, 10:30 π.μ.


Νέες και Νέοι,

Είναι διάχυτη η συγκίνηση και η περηφάνια που αισθάνομαι κάθε φορά που απευθύνομαι σε εσάς, τη Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στο πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, στα νιάτα της Κύπρου. Στο πιο καθαρό κομμάτι της ψυχής μας. Σε εσάς που ξέρω ότι είστε οι αισθητήρες της παράταξής μας στην πορεία προς το μέλλον.

Ομολογώ ότι τα αισθήματα περηφάνιας είναι ακόμα πιο έντονα σήμερα. Το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΝΕΔΗΣΥ σημειολογικά έρχεται να κλείσει ένα κύκλο και να ανοίξει ένα καινούριο. Στην απαρχή της δεύτερης πενταετίας διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη μια θητεία τελειώνει και μια νέα αρχίζει.

Σήμερα αποχαιρετούμε από την Προεδρία της ΝΕΔΗΣΥ το φίλο Πέτρο Δημητρίου.

Αγαπητέ Πέτρο,

Η δράση σου ως Προέδρου της ΝΕΔΗΣΥ ποικιλόμορφη, δυναμική και νικηφόρα. Υπό την ηγεσία σου η νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού, συνέχισε την λαμπρή πορεία της προς τα εμπρός με αξιόλογες προτάσεις πολιτικής για τους νέους, με ηθική και με υπευθυνότητα. Χάραξες μια πορεία αντάξια των προκατόχων σου και μια πορεία για την οποία όλοι είμαστε περήφανοι.

Συνεχίζεις την υπεύθυνη σου πορεία από διαφορετικό πόστο, δίπλα στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσεις να προσφέρεις και από τη νέα σου θέση ως Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, σήμερα υποδεχόμαστε στην Προεδρία της ΝΕΔΗΣΥ, το νέο της Πρόεδρο, τον Θεόδουλο Ιωάννου.

Αγαπητέ Θεόδουλε,

Σε συγχαίρω θερμά για την άνευ ανθυποψηφίου εκλογή σου στη θέση του Προέδρου της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είμαι βέβαιος ότι υπό την ηγεσία σου, η ΝΕΔΗΣΥ θα συνεχίσει δυναμικά την επιτυχημένη πορεία της, την πολυσχιδή της δράση, και τις πολλαπλές επιτυχίες στις οποίες μας έχει συνηθίσει.

Προσβλέπω στις προτάσεις πολιτικής και στις δράσεις σας για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας και βεβαίως στη στενή συνεργασία μας για να επιτύχουμε.

Νέες και Νέοι,

Σε ένα κόσμο που όλα «ρέουν» και αλλάζουν, το ποτάμι μένει το ίδιο όσο κι αν αλλάζει το νερό. Οι ιδέες και οι αξίες της ΝΕΔΗΣΥ και της παράταξης μας παραμένουν οδηγός.

Η σκληρή δουλειά που όλοι κατέβαλαν στη μεγάλη προσπάθεια για να συνεχίσουμε την πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας, απόδωσε καρπούς. Επιλέξατε να συνεχίσει η χώρα μας στην πορεία της μπρος τα εμπρός. Στηριγμένη γερά στους πυλώνες της ανάπτυξης και στο σχέδιο για μια καλύτερη Κύπρο.

Γνωρίζω ότι αυτό το σχέδιο είναι πρώτα απ’ όλα δικό σας. Γιατί είναι σχέδιο για τις δικές σας ελπίδες και προοπτικές. Σχέδιο που θα δικαιώσει τη δίψα σας για τη ζωή. Τη δικαιοσύνη. Τη δημιουργία. Και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου μέσα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Στις πρόσφατες εκλογές ήσασταν οι πρωταγωνιστές. Τα επόμενα βήματα της χώρας μας σας αφορούν άμεσα. Γιατί τα επόμενα βήματα είναι κυρίως το δικό σας μέλλον. Η Κύπρος προχωρά μπροστά με σταθερά βήματα. Διασφαλίζει την περηφάνια και την αξιοπρέπεια που χρειάζεται να έχουν οι πολίτες για να ευημερούν.

Και σε αυτές τις πολιτικές θα συνεχίσουμε. Έχουμε υποχρέωση να διαμορφώσουμε δομές και να δημιουργήσουμε εργαλεία που θα σας δώσουν τα απαραίτητα εφόδια για να κατακτήσετε το μέλλον και να κάνετε τα όνειρα σας πραγματικότητα. Τα θετικά αποτελέσματα μας επιτρέπουν να δημιουργούμε και να ενδυναμώνουμε αυτά τα εργαλεία. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Για ένα κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη και θα του επιτρέπει να δημιουργεί. Με σύγχρονες δομές που θα υποβοηθούν την ανάπτυξη και την ευημερία. Και μαζί θα συνεχίσουμε.

Αγαπητοί μου νέοι,

Για την καλύτερη Κύπρο που οραματιζόμαστε σας θέλουμε παρόν. Εσάς το ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας, γεμάτο ενέργεια, φρεσκάδα και νέες ιδέες.

Οι νέοι έχουν λόγο στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Γιατί είναι θετικό για μια χώρα οι νέοι της να έχουν δυνατή φωνή. Να μπορείτε να ασκείτε την απαραίτητη εποικοδομητική κριτική. Όχι στείρα και ατέρμονα. Αλλά να έχετε το πεδίο για παραγωγή προτάσεων πολιτικής. Ενεργά, ως κύριοι συνδιαμορφωτές των πολιτικών που σας αφορούν. Αλλά και αυτών που αφορούν στο μέλλον της πατρίδας μας. Γιατί το μέλλον και εσείς είναι το ένα και το αυτό.

Αποτελεί ελπίδα για την Κύπρο, που οι νέοι άνθρωποι της, μακριά από τις σειρήνες των καιρών, δεν γυρνάτε την πλάτη στα κοινά, αλλά επιμένετε να μην αφήνετε άλλους να αποφασίζουν για εσάς χωρίς εσάς.

Και αυτή είναι η δική σας πρόκληση. Αυτό αναμένει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και εγώ προσωπικά από εσάς.

Ο ρόλος σας είναι να προτείνετε πολιτική. Να μας πείθετε με τις προτάσεις σας. Δεν θέλουμε απλά κενό χειροκρότημα. Θέλουμε την κρίση, τις προτάσεις και τις ιδέες σας. Γιατί είστε η καρδιά του πιο ζωντανού και δυναμικού κομματιού της κοινωνίας μας. Εκπροσωπείτε ένα μεγάλο κομμάτι νέων. Νέων που είναι το αύριο.

Αυτή σας η συνεισφορά είναι πολύτιμη. Και για τη χώρα και για τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Είναι και στο χέρι σας να φτιάξουμε τη χώρα που θέλουμε. Τη σύγχρονη, ευρωπαϊκή Κύπρο.

Φίλες και φίλοι,

Είστε η ελπίδα αυτού του τόπου και το αποδεικνύεται με την ωριμότητα και την δράση σας! Έχετε βαρεθεί τα μεγάλα λόγια. Είστε μια γενιά που θέλει έργα, πράξεις και αποδείξεις. Είστε η γενιά που αποπλέει ανεπιστρεπτί από το μίζερο όνειρο που ήθελε το νέο να αναζητά μια θέση στο δημόσιο.

Το όραμα και η δημιουργία είναι στα χέρια σας. Η αγωνιστικότητα και δυναμικότητα που σας χαρακτηρίζει είναι οι μηχανές ανάπτυξης της πατρίδας μας, μέσα από τις δικές σας δραστηριότητες και τη δική σας δημιουργικότητα με την αρωγή της πολιτείας. Κρατήστε το μέλλον στα δικά σας χέρια.

Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Σε αυτή τη πορεία θέλω να μας ξεπεράσετε. Μη διστάσετε να περάσετε μπροστά. Θέλω να μείνετε οξυδερκείς και κριτικοί. Ορθολογιστές και οραματιστές. Θέλω να συνεχίσετε να προχωράτε σε ένα καλύτερο μέλλον. Μας κάνετε καλύτερους. Κάνετε την Κύπρο μας καλύτερη.

Θέλουμε μαζί να κτίσουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον γι’ αυτό τον τόπο. Ένα ευρωπαϊκό και σύγχρονο μέλλον σε μια επανενωμένη πατρίδα. Για όλο τον τόπο και όλους τους πολίτες της Κύπρου μας!

Και ειδικά σε αυτό θα ήθελα να σταθώ.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε τώρα, χρειάζεται μετριοφροσύνη, νηφαλιότητα, και προσεκτικοί χειρισμοί αλλά πάντα με αποφασιστικότητα στα θέματα αρχής.

Αυτές τις ώρες επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι. Ο στόχος της Κύπρου είναι κοινός στόχος όλων. Και πρέπει να συνεχίσουμε νηφάλια και με αυτοσυγκράτηση για να τον επιτύχουμε.

Τώρα είναι η ώρα που οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Με τη σωστή θέση και την ετοιμότητα που δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία από τη πρώτη στιγμή, να ξαναρχίσει ο διάλογος. Γιατί μόνο μέσα από το διάλογο θα εξευρεθεί λύση. Μια λύση που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εντός του πλαισίου που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Και είναι σημαντικό που για πρώτη φορά Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε στο δικό του πλαίσιο, ξεκάθαρα την αρχή ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο δεν έχουν θέση εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα. Αυτό είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε.

Και πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι σε ένα φυσιολογικό κράτος δεν μπορεί να υπάρχουν εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μας το επιτρέπει. Μπορούμε όμως να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τη δική μας θέληση και αποφασιστικότητα. Ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να φτάσουμε στην ευλογημένη ώρα της απελευθέρωσης του τόπου μας.

Γνωρίζουμε και τις δυσκολίες και τους κινδύνους. Ξέρουμε όμως ταυτόχρονα και την ελπίδα του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο. Αλλοίμονο αν παραιτηθούμε επειδή φοβούμαστε το αποτέλεσμα. Διότι δίπλα από τον φόβο, υπάρχει η ελπίδα. Υπάρχει ο στόχος μιας συμφωνίας που θα ενώνει την πατρίδα μας, αλλά και θα απελευθερώνει τις τεράστιες δυνατότητες που η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει, εάν αποκτήσει τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχει, σε αυτό το πολύπαθο γεωγραφικό σημείο του κόσμου.

Φίλες και φίλοι,

Στη πορεία για την καλύτερη Κύπρο έχετε ρόλο ενεργό. Συνεχίστε να προχωράτε μπροστά για ένα καλύτερο μέλλον. Φωνάξτε και διαλαλείστε παντού τον δρόμο της ευθύνης και του ορθολογισμού Σε κάθε νέο και νέα της Κύπρου.

Μην διστάσετε να μας ξεπεράσετε.

Εγώ είμαι δίπλα σας. Θέλω και την συμβολή και την κριτική σας. Αυτή είναι η πρόκληση, πρόσκληση, και παράκληση.

Μαζί φτιάχνουμε την Κύπρο που ονειρευόμαστε. Κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. Μαζί αγωνιζόμαστε για να νοιώθουν οι νέοι μας ότι η πατρίδα σας συμπαραστέκεται πραγματικά, για να γίνουν πράξη τα όνειρά σας.

Για την Κύπρο της Νέας Εποχής που μαζί κτίζουμε.

Θέλω και πάλι να συγχαρώ την ηγεσία της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Να ευχαριστήσω θερμά τον Πέτρο Δημητρίου και να ευχηθώ τα καλύτερα στο νέο Πρόεδρο, Θεόδουλο Ιωάννου και στο νέο συμβούλιο.

Για ακόμη μια φορά σε συγχαίρω θερμότατα και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Να ‘στε καλά.