Τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο, είτε είναι το εθνικό ζήτημα, είτε οι μεταρρυθμίσεις, είτε η εσωτερική διακυβέρνηση, δεν είναι προκλήσεις μόνο για την κυβέρνηση

28 Απρ 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ, ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, στο πλαίσιο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος κατά την 7η Εκλογική Συνέλευση για την ανάδειξη των τριών Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει την τοποθέτηση του ΠτΔ «για φωνές που ακούγονται με επικρίσεις για την Ελληνοκυπριακή πλευρά για έλλειψη βούλησης και ότι αυτά δίνουν και άλλοθι σε αυτούς που είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι για τη μη επίλυση του Κυπριακού διαχρονικά και γιατί υπάρχουν και συνεχιζόμενες επικρίσεις από την αντιπολίτευση», σημείωσε:

«Δικαιολογημένα ο Πρόεδρος εκφράζει αυτό που ένιωθε, όταν προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να σπάσει το αδιέξοδο. Όταν δηλώνει επανειλημμένως πως η δική μας πλευρά είναι πανέτοιμη να επιστρέψει στο διάλογο και έχουμε τις ενστάσεις της άλλης πλευράς.

Πρέπει να κοιτάξουμε μπρος τα εμπρός και να βρούμε τρόπους πως θα ενώσουμε τις δυνάμεις μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Και είναι γι αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο, είτε είναι το εθνικό ζήτημα, είτε οι μεταρρυθμίσεις, είτε η εσωτερική διακυβέρνηση, δεν είναι προκλήσεις μόνο για την κυβέρνηση. Είναι θέματα που απασχολούν το σύνολο του λαού, και αν βρεθούν οι σωστές λύσεις θα βγουν κερδισμένοι, όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα αν είναι αριστεροί, δεξιοί, ή κεντρώοι. Θα βγουν κερδισμένα όλα τα πολιτικά κόμματα.

Όταν καταγράφουμε εθνικές επιτυχίες, αυτό αποτυπώνεται σε όλους. Όταν μέσα από διχόνοια, μέσα από κακούς προγραμματισμούς αποτυγχάνουμε στην επιτέλεση του εθνικού μας καθήκοντος και χρέους, το κόστος το βαρύ, το τιμολόγιο το βαρύ, το πληρώνει ο ανυποψίαστος πολίτης. Και δεν ξεχωρίζουν οι οποιεσδήποτε εθνικές ή οικονομικές κρίσεις, οπαδούς του ΑΚΕΛ, του Συναγερμού ή του κεντρώου χώρου.

Ερ.: Σε κομματικό επίπεδο θα αρχίσετε κάποιες επαφές με την Τ/κ κοινότητα γιατί φαίνεται ότι τα κόμματα άρχισαν να πιέζονται ανοιχτά πλέον από την Τουρκία για να προβληματιστούν για αλλαγή μορφή λύσης του Κυπριακού κ. Νεοφύτου. Θα υπάρξουν κάποιες επαφές, κάποια επικοινωνία, κάποιος διάλογος;

Απ.: Είχαμε και έχουμε επαφές. Θα συνεχίσουμε τις επαφές αλλά είμαστε πραγματιστές, να μην περιμένουμε πολλά πράγματα μέχρι τις τουρκικές εκλογές. Θεωρώ ότι μετά τις τουρκικές εκλογές, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα ανοίξει περισσότερο, λίγο περισσότερο τουλάχιστον το παράθυρο της Τουρκίας για επανέναρξη του διαλόγου.

Λευκωσία, 28 Απριλίου 2018