Ομιλία Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Αβέρωφ Νεοφύτου - 4ο Washington Oil & Gas Forum 2018

07 Ιούν 2018

Ομιλία Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων κου Αβέρωφ Νεοφύτου

4ο Washington Oil & Gas Forum 2018

“Ηνωμένες Πολιτείες και Κύπρος στην Νέα Ενεργειακή Εποχή”

Πέμπτη, 7η Ιουνίου 2018, Washington DC, Cosmos Club, 9.00π.μ.


Εκλεκτοί Ομιλητές
Κυρίες και Κύριοι.

Είναι μεγάλη μου τιμή να απευθύνομαι στο 4ο φόρουμ Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ουάσιγκτον ως προσκεκλημένος ομιλητής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος έχουν εισέλθει σε ένα νέο επίπεδο σχέσεων στον τομέα της ενέργειας, ειδικά μετά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, με την ExxonMobil να υπογράφει σύμβαση εξερεύνησης και εκμετάλλευσης για το οικόπεδο 10 της ΑΟΖ μας.

Το γεγονός ότι η ExxonMobil επεκτείνει το διεθνές αποτύπωμα της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για πρώτη φορά, υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της παρουσίας της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η παρουσία σημαντικών εταιρειών του τομέα, όπως η ENI και η TOTAL, υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της περιοχής. Μια δυνατότητα που ουσιαστικά άνοιξε με τις εταιρείες Noble και Delek.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου είναι πραγματικά πολύ ελκυστικό. Ανοίγει επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή και δημιουργεί προϋποθέσεις για πιθανές ευρύτερες συγκλίσεις.

Οι ενεργειακοί πόροι μπορούν στο σύνολό τους να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής. Επιπλέον, η δυνατότητα της περιοχής να γίνει μελλοντικός προμηθευτής φυσικού αερίου, τόσο της Ευρώπης, όσο και της Ασίας, δεδομένης της στρατηγικής της θέσης κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά και στην διώρυγα του Σουέζ, είναι υπαρκτή.

Η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά την επόμενη δεκαετία. Οι εξελίξεις επιδεικνύουν το αυξημένο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του Ζορ. Οι γεωτρήσεις έχουν επαληθεύσει το γεωλογικό μοντέλο μιας δομής τύπου Ζόρ στην ΑΟΖ της Κύπρου, γεγονός που ενισχύει τις δυνατότητες της περιοχής. Οι προοπτικές της ευρύτερης περιοχής επισημαίνονται επίσης από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αδειοδότησης του Λιβάνου. Εξελίξεις που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές των υδρογονανθράκων μας.

Οι προοπτικές που θα φέρει η περαιτέρω οικονομική συνεργασία στην περιοχή έχουν τη δυνατότητα να είναι υψίστης σημασίας. Είναι γεγονός ότι οι ενεργειακοί πόροι σε όλο τον κόσμο είτε αποτελούν πηγή συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων, είτε πηγή σύγκρουσης, αστάθειας και αβεβαιότητας.

Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο ως πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ενσωμάτωσης. Είναι γεγονός ότι οι σημαντικοί πόροι φυσικού αερίου μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου καθώς και ευρύτερα στην περιοχή.

Κυρίες και Κύριοι,

Η οικονομική αξιοποίηση του συνολικού ενεργειακού δυναμικού θα απαιτήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα ενεργειακής υποδομής. Η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την προσέλκυση και την πραγματοποίηση επενδύσεων, ειδικά σε μια ταραγμένη περιοχή όπως η δική μας.

Την ίδια ώρα, οι περιφερειακές γεωπολιτικές προκλήσεις είναι γεγονός. Αν κοιτάξετε τον χάρτη της περιοχής, οι σοβαρές γεωστρατηγικές προκλήσεις είναι εμφανείς. Και αυξάνουν την ανάγκη για έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Παρόλο που η Κύπρος είναι γεωγραφικά μια μικρή καρφίτσα στον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και φαινομενικά ασήμαντη, μπορεί πράγματι να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση των κινδύνων που συνδέονται με την ενεργειακή εκμετάλλευση στην περιοχή. Η Κύπρος μπορεί πράγματι να γίνει αυτός ο αξιόπιστος πυλώνας της πολιτικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρακτικά ομιλώντας, όταν εξετάζουμε την περιοχή, η Κύπρος είναι όντως η πιο συνετή τοποθεσία για μια τόσο σημαντική υποδομή. Παρόλο που οι εξακριβωμένες ποσότητες δεν μπορούν βιώσιμα να υποστηρίξουν ακόμη μονάδα υγροποίησης, είμαστε βέβαιοι ότι νέες ανακαλύψεις θα την καταστήσουν λειτουργικά βιώσιμη. Αυτό θα επιτρέψει την εξαγωγή υγροποιημένου αερίου σε εργοστάσιο επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα και από εκεί στα Βαλκάνια, διαφοροποιώντας περαιτέρω τις πηγές ενέργειας της Ευρώπης και της περιοχής.

Υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε επίσης να εξαχθεί στην Ασία, η οποία το χρειάζεται ως καύσιμο και παράλληλα μέσω αγωγού σε υφιστάμενες υποδομές LNG στην Αίγυπτο. Η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν ήδη συμφωνήσει για αγωγό φυσικού αερίου από την Αφροδίτη προς τα τερματικά αυτά. Την ίδια ώρα οι συζητήσεις για την πώληση από την Αφροδίτη είναι αρκετά προχωρημένες.

Εάν αποδειχθεί τεχνικά και οικονομικά βιώσιμος, ο αγωγός East Med είναι μια επιλογή που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην ανάπτυξη εγχώριων πόρων της ΕΕ και στη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών εφοδιασμού.

Κατά την προσωπική μου άποψη, όταν θα επιτευχθεί συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, δεν θα απέκλεια την επιλογή ενός αγωγού για την πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία με εμπορικούς όρους. Στην μετά τη λύση εποχή, οι σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία θα αλλάξουν, ανοίγοντας ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία.

Αγαπητοί Φίλοι,

Μια επανενωμένη Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας και σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μπορεί να συμβάλει θετικά στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης, παρέχοντας το απαραίτητο πλαίσιο και μια ασφαλή βάση για τις επενδύσεις σε υποδομές που απαιτούνται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ διατηρούν θέση αρχών υποστηρίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Η Κύπρος συνεχίζει το ενεργειακό της πρόγραμμα καθώς περαιτέρω ανακαλύψεις φυσικού αερίου θα μας φέρουν πιο κοντά στη στρατηγική μας προτεραιότητα για την κατασκευή μονάδας υγροποίησης.

Η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Ελλάδας, με μόνη εξαίρεση την Τουρκία. Η χώρα μας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες εμπλουτισμού συνεργασιών στην περιοχή. Αυτές οι σχέσεις ενισχύονται από τις τριμερείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα μεταξύ της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που προωθούν την οικονομική συνεργασία και την εδραίωση αναδυόμενων τριμερών πολιτικών συμμαχιών.

Οι γεωπολιτικές αλλαγές γύρω μας είναι πράγματι ένας δυνητικός καταλύτης ασφαλείας. Πέρα από τις προκλήσεις, τα εκτιμώμενα οικονομικά οφέλη παρέχουν ουσιαστικά κίνητρα για περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας που μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες για αμοιβαία οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, η ανακάλυψη φυσικών πόρων είναι ένα πράγμα, η οικονομική τους εκμετάλλευση είναι κάτι διαφορετικό. Η γρήγορη εμπορευματοποίηση του Ζορ από την ENI είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Συνήθως χρειάζονται 5 έως 10 χρόνια για να υπάρξουν έσοδα από τέτοιες ανακαλύψεις. Με καλή θέληση, δεν χρειαζόμαστε 5 με 10 χρόνια για να λύσουμε το Κυπριακό.

Απώτερος στόχος είναι οι υδρογονάνθρακες να λειτουργήσουν ως μέσο για την ευημερία όλων των Κυπρίων και της περιοχής. Πράγματι, αυτή η μικρή καρφίτσα στον χάρτη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της απαραίτητης σταθερότητας στην περιοχή. Μπορεί να είναι ο απαραίτητος πυλώνας ασφαλείας για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της περιοχής μέσω της διαφοροποίησης των πηγών.

Αγαπητοί Διοργανωτές,

Και πάλι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το προνόμιο να μιλήσω σε αυτό το φόρουμ. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του φόρουμ.