Αβέρωφ Νεοφύτου: Είναι η ώρα να μιλήσουμε για τους συνετούς πολίτες, για τους νοικοκυραίους

09 Ιούλ 2018

Ομιλία Προέδρου ΔΗΣΥ για τον Συνεργατισμό στην Ολομέλεια της Βουλής

• Να μου επιτρέψετε, ιδιαίτερα να ευχαριστήσω το ΔΗΚΟ την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ που παρά τις διαφωνίες υποστηρίζουν την κυβερνητική εγγύηση.
• Ας μην προσπαθήσουμε να προτρέξουμε των πορισμάτων. Ας περιμένουμε την ολοκλήρωση και εμείς δηλώνουμε, όποιο και αν είναι το πόρισμα, εμείς θα το σεβαστούμε. Έτσι αλλάζουμε την πολιτική κουλτούρα στον τόπο.
• Στηρίζουμε να σώσουμε 671 χιλιάδες καταθέτες στον Συνεργατισμό, όπου πέραν του 95% είναι καταθέσεις κάτω από εκατό χιλιάδες. Δεν έχει επώνυμους, έχοντες και κατέχοντες καταθέτες στον Συνεργατισμό.
• Δεν μπορούμε (ΑΚΕΛ) να ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα για τον φτωχό τον κοσμάκη, αλλά έστω και με μία ψήφο η δική μας θέση να περνούσε θα τους οδηγούσε στην καταστροφή
• Είμαι χρόνια στην πολιτική. Πάντα για τους βολεμένους μιλάμε. Πάντα για τους ασυνεπείς μιλάμε. Από αυτό το βήμα και σε καμιά επιτροπή της βουλής δεν μίλησε κανείς για τον συνετό και τον νοικοκύρη.
• Οι τράπεζες τι κάνουν; Από την μία παίρνουν τα λεφτά του καταθέτη και από την άλλη αυτά τα λεφτά του καταθέτη τα δανείζουν. Εάν καλύπτουμε είτε τους ασυνείδητους είτε τους απατεώνες που δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, ποιους τιμωράτε; Τους καταθέτες.


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα προσπαθήσω να αλλάξω λίγο το κλίμα των τριών και πλέον ωρών της συζήτησης. Έγινε αναφορά καλοπροαίρετα από συναδέλφους για την σύζυγο μου και την πεθερά μου. Που η σύζυγός μου έχει έντεκα χιλιάδες μετοχές στην Logicom και η πεθερά μου 142. Ένα σύνολο 2 της χιλίοις του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Logicom. Ξέρετε όταν διάλεγα την αγαπητή μου Μαρία για σύζυγο τα κριτήρια μου ήταν άλλα, η ποιότητα του χαρακτήρα της. Αλλά σήμερα μαθαίνω στην Βουλή για το πιο δυνατό της όπλο, της συζύγου και της πεθεράς μου, την προνοητικότητα τους. Όταν πριν από δέκα ακριβώς χρόνια επέλεξαν να επενδύσουν στην Logicom, μια άγνωστη εταιρία. Και προνόησαν ότι το 2012 η Logicom θα αγόραζε μετοχές της Δήμητρας και προέβλεψαν ότι το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης θα χρειαζόταν επενδυτές η Ελληνική και η Δήμητρα θα είχε το 10% της Ελληνικής Τράπεζας. Και προέβλεψαν ακόμα και κάτι επιπρόσθετο ότι το 2018 θα υπήρχαν τα προβλήματα του Συνεργατισμού και η Δήμητρα ως μέτοχος από το 13 της Ελληνικής θα είχε και συμμετοχή στο νέο σχήμα που θα πάρει τα δάνεια τα καλά του Συνεργατισμού. Καταλαβαίνετε με τέτοια σύζυγο και τέτοια πεθερά, δύσκολα θα τα βγάλετε πέρα μαζί μου.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ήθελα πρώτα να ευχηθώ περαστικά στον φίλο Άντρο. Αλλά και πέρα από τα περαστικά θα ξεκινήσω πρώτα από το κόμμα της αριστεράς. Είχε πολιτικές ενστάσεις δεν κρύφτηκε πίσω από διαδικασίες για να σκοτώσει την προοπτική σήμερα να συζητάμε μέρα Κυριακή για να ξημερώσει η Δευτέρα να νιώθει ο κόσμος και οι καταθέτες ασφάλεια. Όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα και τους Βουλευτές, να ευχαριστήσω και να απολογηθώ στους συνεργάτες, στη Γραμματεία της Επιτροπής Οικονομικών που για δέκα μέρες κοπιαστικές και με ένταση, μπορεί να τους κάναμε να νιώθανε και άβολα. Να ευχαριστήσω τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά της Επιτροπής Οικονομικών αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους που συμμετείχαν στην επιτροπή και στην συζήτηση. Όμως να μου επιτρέψετε, ιδιαίτερα να ευχαριστήσω το ΔΗΚΟ την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ που παρά τις διαφωνίες υποστηρίζουν την κυβερνητική εγγύηση. Θα πω και για τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Στήριξε τη χώρα για να βγει η Κύπρος από το μνημόνιο μαζί με το κόμμα με πολύ υπευθυνότητα και το πράττει και σήμερα. Και αυτό δεν μπορεί να προσπεραστεί από κανένα.
Συζητούμε για τον Συνεργατισμό. Θα επαναλάβω αυτά που είπα και την περασμένη εβδομάδα. Δεν νομίζω να υπάρχει οποιοσδήποτε στο σώμα που αμφισβητεί την αντικειμενικότητα του Γενικού Εισαγγελέα. Διόρισε μια τριμελή επιτροπή. Ας μην προσπαθήσουμε να προτρέξουμε των πορισμάτων. Ας περιμένουμε την ολοκλήρωση και εμείς δηλώνουμε, όποιο και αν είναι το πόρισμα, εμείς θα το σεβαστούμε. Και όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις από αυτούς που ενδεχομένως να καταλογίσει ευθύνες. Έτσι αλλάζουμε την πολιτική κουλτούρα στον τόπο. Και δεν θα χαρακτηρίσουμε ως πολιτικές καταδίκες, εάν υπάρξουν καταδίκες.
Είπα τα καλά, αλλά θα σχολιάσω και κάποιες αναφορές των φίλων της Αριστεράς. Είπε ο Γιώργος Λουκαΐδης ότι μίλησα, ότι αν δεν περάσουν οι εγγυήσεις θα έρθει νέο μνημόνιο. Και το πίστεψε. Αυτό που είπε το πίστεψε. Ήθελαν ένα νέο μνημόνιο. Γι αυτό και ψηφίζουν όχι. Ενδεχομένως γιατί νομίζουν ότι ένα νέο μνημόνιο θα ξέπλυνε μια διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Ευτυχώς υπήρξαν και κόμματα πέραν του Δημοκρατικού Συναγερμού που δεν θα οδηγήσουν την χώρα σε περιπέτειες.

Και δεν επικαλεστήκαμε καμία προηγούμενη κυβέρνηση όσο αφορά τα του Συνεργατισμού. Είπα τη θέση μας για τις έρευνες. Με το να λες όμως μια πραγματικότητα, ότι ανεξαίρετα το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ήταν το μεγάλο πρόβλημα του Συνεργατισμού δημιουργήθηκε πριν το 2013, δεν νομίζω κάποιος να προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα ότι τα ρίχνουμε στους προηγούμενους.

Λέχτηκε και το άλλο, νομίζω από τον κύριο Στεφάνου. Αύξησαν λέει τα μη εξυπηρετούμενα λόγω του κουρέματος. Μα απ’ ότι γνωρίζω στον Συνεργατισμό δεν υπήρξε ποτέ κούρεμα. Και να αρθεί μια μεγάλη αδικία που συντελέσθηκε το 2013 έναντι των καταθετών της Λαϊκής, της Τράπεζας Κύπρου και των μετόχων. Άκουσα επίσης για ιδιωτικοποιήσεις. Ξέρετε, αν μιλήσουμε και λίγο ιδεολογικά συνάδελφοι, αυτή η πράξη ευθύνης που παίρνουμε σήμερα. Είναι μια αριστερή πολιτική, την οποία πολεμά το ΑΚΕΛ.

Γιατί είναι αριστερή πολιτική; Γιατί στηρίζουμε να σώσουμε 671 χιλιάδες καταθέτες στον Συνεργατισμό, όπου πέραν του 95% είναι καταθέσεις κάτω από εκατό χιλιάδες. Δεν έχει επώνυμους, έχοντες και κατέχοντες καταθέτες στον Συνεργατισμό. Είναι η θεία η Χρυσταλλού στην Τραχιπέδουλα κι ο Γιάννης στο Κίτι. Και μας ακούουν και αγωνιούν και δεν βλέπουν ιδεολογικά, αριστερά και δεξιά τα πράγματα. Αγωνιούν για την κατάθεση των δέκα και των είκοσι χιλιάδων ευρώ.

Θα το πω κι αυτό. Που αν νοιαζόμαστε γι αυτούς, η ευθύνη έπρεπε ομόφωνα να ψηφιστεί κι ας εξασκούσατε την οποιαδήποτε κριτική. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα για τον φτωχό τον κοσμάκη , αλλά έστω και με μία ψήφο η δική μας θέση να περνούσε θα τους οδηγούσε στην καταστροφή. Βεβαίως και είναι εγγυημένες οι εκατόν χιλιάδες. Εγγυημένες ότι το κράτος οφείλει να τις καλύψει. Και έχει κανέναν στην Κύπρο ή εδώ στην αίθουσα που γνωρίζει και ξέρει ότι έχουμε οκτώμισι δισεκατομμύρια σε μετρητά για να δώσουμε στους εγγυημένους καταθέτες; Δεν έχουμε μία. Θα χρειαστεί να πάμε σε ένα δεύτερο μνημόνιο, να πάρουμε οκτώμισι δισεκατομμύρια για να δώσουμε στους καταθέτες.

Όμως και κάποια παράξενα πράγματα, γιατί είπα να μιλήσω και λίγο ιδεολογικά. Με όλη την αγάπη, οι φίλοι αριστεροί και σύντροφοι δεν είχαν πρόβλημα να στηρίξουν τον ναό του καπιταλισμού, μια ιδιωτική τράπεζα, τη Λαϊκή, αλλά έχουν πρόβλημα να στηρίξουν τον Συνεργατισμό.

Και δεν μιλώ προφανώς για το €1,8 δις της Λαϊκής. Που και κείνο, κρατικοποιήσατε τις ζημιές αλλά μιλώ για τα €6δις εγγυήσεις που δώσαμε χωρίς να έρθουμε εδώ στην ολομέλεια όταν ο τότε Υπουργός Οικονομικών, ο αγαπητός Βάσος Σιαρλή ήρθε και προέδρευσε μαζί με τον τότε Πρόεδρο της Βουλής τον Γιαννάκη Ομήρου, για το επείγον της στήριξης των τραπεζών. Ήρθε και στην Ολομέλεια με διορθώνει ο φίλος ο Περδίκης. Και τέθηκε και μια ερώτηση και ευτυχώς, θα νομίσουν και οι τηλεθεατές ότι κάνουμε σικέ. Τέθηκε από τον Στέφανο και τον Λουκαϊδη, τι θα συνέβαινε αύριο. Τραγωδία. Θα έχετε όλο τον κόσμο, από όλη την Κύπρο έξω από τα Συνεργατικά, αν περνούσε έστω και με μια ψήφο η θέση σας.

Θα ‘ρθω να μιλήσω και γι αυτούς που δε μίλησε κανείς, γιατί παράξενα πράγματα ακούω. Ξέρετε τα συνθήματα μπορεί να ακούγονται καλά, αν στερούνται λογικής (όμως) δεν μπορούν να πείσουν. Συγχύζετε τον κόσμο. Από την μια κλαίτε για τους καταθέτες, από την άλλη αν περάσουν οι προτάσεις σας θα τους οδηγήσετε στην καταστροφή. Από την μια είστε ενάντια στο κεφάλαιο, από την άλλη θα καταψηφίσετε βελτίωση του πλαισίου για τις εκποιήσεις, αφού καλύψουμε τις ευάλωτες ομάδες, για να καλύψετε ποιους; Όταν έχουμε τη θέση της Κυβέρνησης, και υπάρχει και πρόβλημα, θα σας το πω, από τους συνετούς πολίτες και φορολογούμενους και δανειολήπτες. Ότι αν έχεις δάνειο μέχρι €350,000, έστω αυτό το δάνειο έγινε για οποιοδήποτε σκοπό και ως υποθήκη είναι η πρώτη κατοικία, και μπορεί, λέω μια υπόθεση, ότι μπορεί κάποιος να έπιασε και ένα δάνειο βάζοντας υποθήκη το σπίτι, να έχει και μέχρι €50,000 εισόδημα, €4,000 το μήνα, να πήρε τις €350,000 και να πήγε σε ένα καζίνο να τα διπλάσει. Τα έχασε. Δεν πληρώνει ένα σεντ. Καλύπτονται και αυτοί. Φυσικά θα δούμε κάποιες τροποποιήσεις, και έχουμε θέση ως Δημοκρατικός Συναγερμός. Απορώ όταν το 98% των νοικοκυριών στην Κύπρο έχουν εισόδημα κάτω από €50,000 και υπάρχει αυτό το σχέδιο για την προστασία τους για δάνεια μέχρι €350,000, ποιους έχοντες και κατέχοντες θέλουμε να καλύψουμε.

Είμαι χρόνια στην πολιτική. Πάντα για τους βολεμένους μιλάμε. Πάντα για τους ασυνεπείς μιλάμε. Από αυτό το βήμα και σε καμιά επιτροπή της βουλής δεν μίλησε κανείς για τον συνετό και τον νοικοκύρη. Αυτόν που έχει 20.000 εισόδημα. Δεν ξέρει που είναι το εστιατόριο. Δεν ξέρει τι είναι ταξίδι. Που έχει ένα αυτοκίνητο 10 και 12 χρόνων αξίας 1.000 ευρώ. Στερείται. Στερείται των παιδιών του. Της οικογένειας του. Πληρώνει μέχρι και την τελευταία του δόση στο δάνειο των 100.000 και των 150.000. Αυτούς τους πολίτες, αυτές τις χιλιάδες των ανώνυμων, την συντριπτική πλειοψηφία τους ρίχνετε συνέχεια στην βορά των ασυνείδητων και των ανεύθυνων. Αυτούς που για χρόνια, με τον λαϊκισμό στο πολιτικό σύστημα, τους κάνετε να παρουσιάζονται καιστους καφενέδες και να λεν είναι οι έξυπνοι της παρέας και να νιώθει ο νομοταγής απλός, που πληρώνει φόρους, που πληρώνει τις δόσεις του ότι είναι ο βλάκας και ο ηλίθιος. Πότε θα μιλήσουμε για αυτούς;

Και τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε τα νομοθετήματα. Από τη μια να καλύψουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και λέω πολύ πλουσιοπάροχα, δεν θέλω να επαναλάβω τις πρόνοιες του σχεδίου Εστία.

Αλλά από εκεί και πέρα με όλη την αγάπη και σεβασμό, σίγουρα δεν αποδίδω προθέσεις, αλλά σίγουρα οι πολιτικές σας θέσεις καλύπτουν τους κακοπληρωτές. Αυτούς που συσσώρευσαν τα δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Και για να γνωρίζουμε, απλά πράγματα, πάρα πολύ απλά πράγματα, εάν δεν εισπραχτούν αυτά τα 20 δισεκατομμύρια και όπως πάτε με το ξεδόντιασμα των νόμων ή την καταψήφιση πως θα προστατεύσετε τους καταθέτες;

Μιλάτε για τις κακές τράπεζες. Οι τράπεζες τι κάνουν; Από την μία παίρνουν τα λεφτά του καταθέτη και από την άλλη αυτά τα λεφτά του καταθέτη τα δανείζουν. Εάν καλύπτουμε είτε τους ασυνείδητους είτε τους απατεώνες που δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, ποιους τιμωράτε; Ποιους τραπεζίτες; Τους καταθέτες, αυτούς που κουρέψατε το 2013. Ε δεν θα ξαναεπιτρέψουμε.

Και κάνω για ακόμη μια φορά την αυτοκριτική. Λάθος, το μεγαλύτερο λάθος που έκανα στην σταδιοδρομία μου ως πολιτικός, που ψηφίσαμε αποχή. Έστω και αν με το ναι μας, δεν διαφοροποίητο η θέση της Βουλής.

Αύριο θα είναι μια νέα μέρα. Μια νέα μέρα για την Κύπρο. Για την σταθερότητα. Τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μια νέα μέρα με ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Στα δύσκολα βρίσκονται πολιτικές παρατάξεις που βάζουν πλάτες. Έτσι είναι, ανεξάρτητα με ποιος φταίει. Και το δηλώνω. Δεν είμαστε αλάθητοι. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Και λάθη κάναμε, και παραλείψεις. Και έρευνες να γίνουν για όλους μας. Αλλά και αν φταίουν κάποιοι, ο Α ή ο Β θα πρέπει να αφήσω τη χώρα να κατρακυλήσει ή με υπευθυνότητα να σώσω τη χώρα και να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Κύριε Πρόεδρε,

Θέλω ακόμα μια φορά κλείνοντας να ευχαριστήσω, τόσο εσάς, το προσωπικό της Βουλής, όλα τα κόμματα για το ότι βρισκόμαστε σήμερα Κυριακή σε μια συνεδρία ευθύνης, με βεβαιότητα για το αποτέλεσμα. Τώρα δεν μπορώ να μιλώ για εκτιμήσεις, αλλά για βεβαιότητα. Βεβαιότητα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Βεβαιότητα να νιώθει ασφαλής ο Κύπριος καταθέτης του Συνεργατισμού αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σας ευχαριστώ.

Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2018