Ομιλία Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού στην 3η Ευρώ-Αραβική Σύνοδο 3rd EU Arab World Summit

30 Οκτ 2018

Ομιλία Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην 3η Ευρώ-Αραβική Σύνοδο

3rd EU Arab World Summit

“Shared Horizons”

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου, Μέγαρο Μουσικής, 9:30 πμ

Εξοχότατοι,
Εκλεκτοί Ομιλητές
Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή απευθύνομαι σήμερα στην 3η Ευρώ-Αραβική Σύνοδο που από το 2016 συνεισφέρει σημαντικά στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου καθώς και στην προώθηση του οικονομικού και πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών.

Αγαπητές και Αγαπητοί μου,

Τα τεράστια άλματα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και η παγκοσμιοποίηση, ορίζουν ένα κοινό μέλλον για την Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο. Μέχρι στιγμής δίναμε βαρύτητα στα θέματα που μας χωρίζουν, ενώ οφείλουμε να επικεντρωθούμε στα σημεία που μας ενώνουν. Η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία είναι κοινός στόχος όλων.

Και για να εξασφαλίσουμε ένα κοινό, ειρηνικό και εύπορο μέλλον για τα παιδιά μας, πρέπει σήμερα να θέσουμε τα θεμέλια της συνεργασίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε να διασφαλίσουμε την σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κατέδειξαν το ευμετάβλητο της περιοχής και έφεραν στην επιφάνεια ακόμα πιο έντονα την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας.

Εθνικές διενέξεις, πόλεμοι και τρομοκρατία προκάλεσαν μια αναπάντεχη ανθρωπιστική κρίση, με αυξημένα κύματα προσφύγων και μεταναστευτικών ροών που όλοι μας καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Ο μόνος τρόπος για αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων, είναι να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις γενεσιουργικές αιτίες. Με εστίαση στην προσπάθεια για διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Παράλληλα, η διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης, η κατάρτιση και η παροχή ίσων ευκαιριών θα συμβάλουν θετικά στην πρόληψη για το μέλλον.

Πιο σημαντικό όμως, είναι οι προσπάθειες όλων να επικεντρωθούν στην επίτευξη λύσεων στις συνεχόμενες διενέξεις, ώστε να επιτευχθούν βιώσιμες πολιτικές λύσεις, που θα εδραιώσουν το αίσθημα ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στα πλαίσια αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια και πάντα σε στενή συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, έχει προχωρήσει σε διάλογο και συνεργασίες με χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Ισραήλ, ανοίγοντας προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια.

Είναι βαθιά μας πεποίθηση, ότι αυτή η μορφή περιφερειακού διαλόγου οδηγεί σε περαιτέρω συνέργειες και προετοιμάζει το έδαφος για ευρύτερες συνεργασίες, κοινή κατανόηση και αλληλεγγύη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ειρήνη, στην σταθερότητα και στην ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Σε συνάρτηση με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά δρώμενα και την ανάπτυξη συμμαχιών και σχέσεων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου με χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο περιφερειακών συνεργασιών, είναι ένας βασικός πυλώνας της εξωστρέφειας μας.

Σημαντικό αποτέλεσμα της αμοιβαίας συνεργασίας, είναι η εξασφάλιση θετικού επενδυτικού κλίματος, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές και εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο τις καλές διμερείς σχέσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κύπρος είναι το νότιο-ανατολικότερο μέρος της Ευρώπης. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κύπρος αποτελεί γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας.

Το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου είναι πραγματικά πολύ ελκυστικό. Προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή και δημιουργεί προϋποθέσεις για ευρύτερες συγκλίσεις, που μπορούν να δημιουργήσουν αμοιβαία οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανατέλλουν ως το κοινό μας μέλλον. Ως ο δυναμικός εκείνος καταλύτης που σε συνάρτηση με την κοινή μας θέληση μπορεί να δημιουργήσει τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που θα ενδυναμώσουν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν.

Οι ενεργειακοί πόροι μπορούν στο σύνολό τους να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής. Ενώ, η δυνατότητα της περιοχής να γίνει μελλοντικός προμηθευτής φυσικού αερίου, τόσο της Ευρώπης, όσο και της Ασίας, δεδομένης της στρατηγικής της θέσης, κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά και τη διώρυγα του Σουέζ, είναι υπαρκτή.

Είναι γεγονός ότι οι ενεργειακοί πόροι σε όλο τον κόσμο, είτε αποτελούν πηγή συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων, είτε πηγή σύγκρουσης, αστάθειας και αβεβαιότητας.

Η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την προσέλκυση και την πραγματοποίηση επενδύσεων, ειδικά σε μια ταραγμένη περιοχή όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είμαστε αποφασισμένοι, να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο ως πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας. Πρωτίστως όμως, έχουμε την άποψη ότι τα ενεργειακά μπορούν να αποδειχθούν ως καταλύτης και για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Μια επανενωμένη Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας και σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μπορεί να συμβάλει θετικά στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης, παρέχοντας το απαραίτητο πλαίσιο και μια ασφαλή βάση για τις επενδύσεις σε υποδομές που απαιτούνται.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κύπρος, έχει την ιδιότητα κράτους μέλους της Ενωμένης Ευρώπης. Ταυτόχρονα η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής.

Την ίδια ώρα, οι περιφερειακές γεωπολιτικές προκλήσεις είναι γεγονός. Και αυξάνουν την ανάγκη για έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Παρόλο το μικρό γεωγραφικό της μέγεθος, η Κύπρος μπορεί να γίνει αυτός ο αξιόπιστος Ευρωπαϊκός πυλώνας της πολιτικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο συνδετικός κρίκος Ευρώπης και Αραβικού κόσμου.

Με δεδομένο επίσης, το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα, μπορούν να γίνουν οι πύλες για επενδύσεις μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου.

Αγαπητοί Διοργανωτές,

Και πάλι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το προνόμιο και την τιμή να απευθυνθώ στην 3η Ευρώ- Αραβική Σύνοδο και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της.