Χαιρετισμός Προέδρου ΔΗΣΥ στην Χοροεσπερίδα ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου

01 Δεκ 2018

Χαιρετισμός Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Χοροεσπερίδα ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018, The Penridge Banqueting Suite, Λονδίνο


Φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Η σχέση με τους Κύπριους του εξωτερικού. Με τους συμπατριώτες μου της ομογένειας. Με την οικογένεια του Δημοκρατικού Συναγερμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από τις πλέον πολύτιμες που έχω αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια στην πολιτική. Είναι γι’ αυτό που με συγκίνηση, αλλά και περηφάνεια βρίσκομαι απόψε ανάμεσα σας.

Είστε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Κύπρου μας. Είστε ένα από τα πολυτιμότερα κομμάτια του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για όσα συνεχίζετε να προσφέρετε και γιατί κρατάτε ζωντανή την υπόθεση της Κύπρου μας και του κόμματος μας σ’ αυτή την τόσο σημαντική χώρα.

Καλωσορίζω επίσης τους εκπροσώπους οργανώσεων, της παροικίας και άλλων κομμάτων που μας κάνουν την τιμή να είναι μαζί μας απόψε.

I also want to warmly welcome the Members of Parliament who are here with us tonight and express my sincere gratitude for their much needed help, support and assistance which is welcome and most appreciated.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Ηνωμένου Βασιλείου, κύριο Ανδρέα Παπαευριπίδη και το Συμβούλιο του, για την άψογη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Φίλες και φίλοι,

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή. Σε συνεργασία με την κυπριακή παροικία της Αγγλίας, η δράση σας υπήρξε καθοριστική στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλα αυτά τα χρόνια. Από τη μια για να διατηρήσει ζωντανό το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό και από την άλλη για να αποτρέψει αρνητικές μεθοδεύσεις για την εθνική μας υπόθεσή.

Αναντίλεκτα η δύναμη και η επιρροή της Κυπριακής ομογένειας, είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της μικρής μας πατρίδας.

Για αυτή την μεγάλης σημασίας ανιδιοτελή προσφορά σας το ελάχιστο που σας οφείλουμε όλοι μας είναι ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ και την καταξίωση στη συνείδηση μας.

Λέγοντας όμως αυτό, είναι σημαντικό η κυπριακή ελληνική ομογένεια να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας όπου ζείτε. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω. Η ενεργή συμμετοχή σας στα κόμματα εδώ στην Αγγλία, όποιο κόμμα εκφράζει τον καθένα από εσάς, μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερη συνεισφορά τόσο για το εθνικό μας θέμα, όσο και άλλα εθνικά ζητήματα. Με τον τρόπο αυτό θα είναι πολύ πιο εύκολο να επηρεάσετε καταστάσεις, να διαμορφώσετε προσεγγίσεις και να συμβάλετε στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας που ζείτε.

Φίλες και φίλοι,

Η φετινή χοροεσπερίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιείται σε μια οριακή περίοδο για κυπριακό.

Για 44 χρόνια τώρα ο μαρτυρικός τόπος μας και ο κυπριακός λαός, εξακολουθούν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Εθνικό μας χρέος είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να απαλλάξουμε την Κύπρο από την κατοχή.

Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τον διάλογο για να φτάσουμε σε με μια πολιτική συμφωνία που θα απαλλάξει τη χώρα μας από τον κατοχικό στρατό και τον έλεγχο της Τουρκίας. Μια τέτοια λύση που θα επιτρέψει σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να σχεδιάσουμε, μέσα από ένα λογικό και δίκαιο συμβιβασμό, ένα κοινό ειρηνικό μέλλον συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να συνεχίσει την προσπάθεια για να πετύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη συμφωνία. Που θα διασφαλίζει ότι η λύση του κυπριακού θα είναι βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Που θα αποκαθιστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων. Που θα ενσωματώνει ισότιμα τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας στην επανενωμένη Κύπρο. Αλλά ταυτόχρονα θα αποκόπτει τον ομφάλιο λώρο των κατεχομένων με την Τουρκία.

Φίλες και φίλοι,

Διεκδικούμε το αυτονόητο, να ζούμε σε ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς προστάτες και εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Ότι δηλαδή, όπως εκφράζεται στο πλαίσιο Γκουτέρες, στον 21ο αιώνα, σε ένα κράτος πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν θέση προστάτες και εγγυητές. Ούτε και κατοχικά στρατεύματα.

Σε αυτό τον στόχο παραμένουμε προσηλωμένοι. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε μια εξωστρεφή πολιτική. Που θα αναβαθμίζει διαρκώς τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που θα κτίζει συμμαχίες στην περιοχή αλλά και ευρύτερα.

Η επανένωση της Κύπρου παραμένει η ύψιστη μας προτεραιότητα. Είναι η πιο μεγάλη και η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την πατρίδα μας.

Εμείς, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό την επίλυση του κυπριακού. Γιατί εμείς βιώνουμε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Εμείς βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του χρόνου, που βαθαίνει μέρα με την μέρα τις πληγές. Και παγιώνει τα τετελεσμένα.

Τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας, στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών. Για να μπορέσουμε επιτέλους να απολαύσουμε τα αγαθά της αρμονικής συμβίωσης και συνεργασίας, μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Για το μέλλον των παιδιών μας διεκδικούμε την ελευθερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα φυσιολογικό κράτος.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να κλείσω με μια αναφορά στις ενεργειακές εξελίξεις, που ξέρω ότι μονοπωλούν το ενδιαφέρον αυτή την περίοδο. Η γεώτρηση της ExxonMobil βρίσκεται σε εξέλιξη και όλοι αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, με την ελπίδα ότι το μέγεθος του κοιτάσματος θα επιτρέψει στη χώρα μας να καταστεί ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής.

Η προοπτική ανακάλυψης σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, μπορεί να αποτελέσει ευλογία για όλο τον κυπριακό λαό, ιδιαίτερα εάν αποτελέσει το καύσιμο για την εξεύρεση λύσης.

Η εξεύρεση λύσης όμως δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουμε με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση, πολύ ορθά, προχωρεί κανονικά με τους σχεδιασμούς αυτούς, παρά τις απειλές και τις παρενοχλήσεις από τουρκικής πλευράς.

Η ξεκάθαρη στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την πλειοψηφία των γειτόνων μας στην περιοχή είναι πολύ σημαντική.

Φίλες και φίλοι,

Το 2018 σημαδεύτηκε με την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για ακόμα μια 5ετία. Ήταν η επιβράβευση της συλλογικής προσπάθειας που επέτρεψε στην χώρα να ορθοποδήσει μετά την μεγάλη κρίση του 2013. Η εμπιστοσύνη επέστρεψε στις αγορές, και η Κύπρος κατάφερε να επανέλθει σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης μετά από 7 χρόνια. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε στην πορεία των μεταρρυθμίσεων για ακόμα πιο σύγχρονο και φιλικό προς τους πολίτες κράτος.

Η οικονομία της Κύπρου συνεχίζει τη δυναμική της πορεία καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ για το πρώτο 9μηνο του 2018, ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Παράλληλα, η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία και είμαστε αισιόδοξοι ότι με τις σωστές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σύντομα θα επιτύχουμε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Φίλες και φίλοι,

Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, εύχομαι ολόψυχα υγεία, δύναμη και κάθε προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ευτυχία. Μακάρι το νέο έτος 2019, να είναι η χρονιά που θα δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη και ευημερούσα.

Σας ευχαριστώ.