Ευθύνη και υποχρέωση δική μας είναι να κάνουμε το παν για να επαναρχίσει ο διάλογος

13 Νοέ 2019

Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου

Σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ προχώρησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας καταρχήν ότι «τύχαμε μιας λεπτομερούς και εκτενούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και ενόψει της συνάντησης στις 25 Νοεμβρίου αλλά και της καθόδου της κ. Λουτ στην Κύπρο. Επαναλάβαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός τη θέση μας, τη στήριξή μας στις προσπάθειες του Προέδρου για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και ευχόμαστε να κυλίσουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε ως Ε/κ κοινότητα».

Σε ερώτηση αν μετά την ενημέρωση στην οποία προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επειδή τις τελευταίες μέρες εκπέμπεται ένα μήνυμα για το πώς η Τουρκία βλέπει τις διεργασίες και θέλει να τις αναβάλλει για μετά τις εκλογές, αν και βάσει της ενημέρωσης ο κ. Νεοφύτου συμμερίζεται αυτή την εικόνα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ότι «δεν μπορούμε εμείς να επιβάλουμε στην Τουρκία ποια είναι η προσέγγισή της. Ευθύνη και υποχρέωση δική μας είναι να κάνουμε το παν για να επαναρχίσει ο διάλογος. Κι αν δεν επαναρχίσει, να μην υπάρχει ευθύνη στη δική μας πλευρά αλλά να βαραίνει την τουρκική πλευρά. Η ξεκάθαρη τοποθέτησή μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν και παραμένει ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορούμε να απαλλαχτούμε από την κατοχή και το μόνο μοντέλο που μπορεί να μας οδηγήσει να απαλλαχτούμε από την κατοχή είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».

Σε ερώτηση αν επαναλαμβάνει ο κ. Νεοφύτου την εκτίμησή του ότι δεν θα υπάρξουν ουσιώδεις διαπραγματεύσεις πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε ότι «στόχος μας είναι να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν παρά τις οποιεσδήποτε δυσκολίες».

Λευκωσία 13/11/2019