Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής

25 Ιούλ 2013

 Δήλωση Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για επίσκεψη Αντιπροσωπείας του κόμματος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο ως περιφερειακό κέντρο έρευνας, προσφοράς υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και εκπαίδευσης. Τα επιστημονικά επιτεύγματα από το 1990 μέχρι σήμερα το έχουν φέρει στους προβολείς της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας. Η συνεχιζόμενη επιτυχία του έγκειται στη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων σε ιατρικά θέματα που έχουν άμεση σχέση με τις ανάγκες του τόπου και των χωρών της περιοχής.

Πρόσφατο παράδειγμα οι δημοσιεύσεις και οι ενέργειες εμπορικής εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων της ομάδας του Καθ. Φίλιππου Πατσαλή για τη μη επεμβατική προγεννητική μέθοδος για την ανίχνευση του συνδρόμου Down που έχουν επιτύχει να προσελκύσουν επιπρόσθετα κονδύλια για συναφή έρευνα άνω των €4 εκατομμυρίων.

Επιπρόσθετα, η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου λαμβάνει αιτήσεις από όλο τον κόσμο, από Δανία μέχρι ΗΠΑ και Βραζιλία, αποδεικνύοντας τη διεθνή εμβέλεια και το κύρος του Ινστιτούτου.

H προσφορά εξειδικευμένων ιατρικών και βιοιατρικών υπηρεσιών με επίκεντρο τον ασθενή είναι σε όλους γνωστή. Το Ινστιτούτο διαθέτει σημαντική υποδομή, τεχνολογίας, τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη και εξοικονομούνται εκατομμύρια με τη μη παραπομπή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Μέσω της έρευνας δημιουργείται νέα γνώση, και εμπειρογνωμοσύνη, μεταφέρεται νέα τεχνογνωσία στην Κύπρο και δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύουμε ότι η αριστεία με πυλώνες την έρευνα, την καινοτομία  και την νεοφυή επιχειρηματικότητα αποτελούν τη βάση για το νέο οικονομικό μοντέλο που θα τροφοδοτεί την οικονομία, με κατεύθυνση την ανάπτυξη σε σύγχρονους τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα. Το παράδειγμα του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας, το οποίο είναι ένα πρότυπο, πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλοι φορείς.